thessi.gr

thessi.gr

Επιστολές παρεμβάσεις του δημοτικού συμβούλου Αμαρουσίου Κώστα Ρώτα για τα θέματα του ΧΕΥ και των Νηπιαγωγείων

Ακολουθούν επιστολές παρεμβάσεις του δημοτικού συμβούλου Αμαρουσίου Κώστα Ρώτα για τα θέματα του ΧΕΥ και των Νηπιαγωγείων.

Αναλυτικά:

ΕΙΣ/ΔΣ/27

Μαρούσι 12/6/2019

 

Προς

Δήμαρχο Αμαρουσίου  

(Για τις ενέργειες της διοίκησης)

Πρόεδρο του δημοτικού  συμβουλίου

(ενημέρωση όλων των δημοτικών συμβούλων)

Κοιν:

Αμπατζόγλου Θεόδωρο, εκλεγμένο δήμαρχο Αμαρουσίου

Καραμέρο Γεώργιο, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο επικεφαλή μειοψηφίας.

Νικολαράκο Ιωάννη, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο

Πολυχρονιάδη Δημήτριο, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο

Θέμα:

Πολεοδομικός χαρακτηρισμός ΧΕΥ στον Άγιο Θωμά (οδός Διονύσου-Ανδρέα Παπανδρέου)

 

Αξιότιμοι,

Ενημερωθήκαμε πρόσφατα, μέσω του τοπικού Τύπου, ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος, ενέκρινε όρους δόμησης στο Ο.Τ. 801, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως χώρος Χ.Ε.Υ.

Τα τελευταία χρόνια, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει καταστρατηγηθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός του Δήμου Αμαρουσίου, με παρεμβάσεις από την Κεντρική Διοίκηση, αγνοώντας το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς με συνέπεια την υπερβολική δόμηση σε περιοχές ήδη κορεσμένες από την υπερτοπική χρήση.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν το τελευταίο κρούσμα, τη μετατροπή του ΧΕΥ Νερατζιωτίσσης σε χώρο γραφείων με όρους μη συμβατούς με την υπόλοιπη περιοχή κατοικίας –υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και τις περιουσίες των μονίμων κατοίκων- θα πρέπει αυτοί οι χώροι να αποδοθούν στο Δήμο Αμαρουσίου ως ελάχιστο αντιστάθμισμα για την υποβάθμιση που ήδη έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι, η περιοχή του Αγίου Θωμά είχε ενταχθεί το 1986 και το 1993 ως περιοχή αμιγούς κατοικίας σε ποσοστό 90% εξαιρουμένης της Λεωφόρου Κηφισίας.

Ο μέσος συντελεστής δόμησης είναι 60%.

Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, που φέρει την υπογραφή του Υπουργού κ.Σταθάκη, ο συντελεστής είναι 80% ο ανώτερος, σύμφωνα με τον Ν.1337/83.

Οι παρόδιοι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν ποτέ γνώση για τις προτεινόμενες αλλαγές σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Κατόπιν αυτών και καθώς ο Δήμος Αμαρουσίου, θα πρέπει να αποκαταστήσει ως ένα βαθμό την υποβάθμιση της περιοχής από μεμονωμένες παρεμβάσεις της Κεντρικής Διοίκησης εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας, θεωρώ ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να προσκληθεί σε συνεδρίαση με θέμα τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό του ΧΕΥ, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων.

Κλείνοντας, η πρότασή μας που αφορά στον πολεοδομικό χαρακτηρισμό του ΧΕΥ είναι η εξής:

«Χαρακτηρισμός του χώρου ως χώρο πρασίνου και δημοτικών υπηρεσιών περιορισμένης δόμησης με συντελεστή 20%.»

 

Με εκτίμηση

Κώστας Ρώτας

Δημοτικός σύμβουλος

———————————————————–

προς

Δήμαρχο Αμαρουσίου  

(για τις ενέργειες της διοίκησης)

Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου  

(ενημέρωση όλων των δημοτικών συμβούλων)

Κοιν:

Αμπατζόγλου Θεόδωρο, εκλεγμένο δήμαρχο Αμαρουσίου

Καραμέρο Γεώργιο, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο επικεφαλής  μειοψηφίας.

Νικολαράκο Ιωάννη, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο.

Πολυχρονιάδη Δημήτριο, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο.

 

Θέμα: Στέγαση  μαθητών στα  Νηπιαγωγεία στο δήμο Αμαρουσίου

 

Αξιότιμοι,

Τον τελευταίο καιρό πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στέγασης των μαθητών προσχολικής ηλικίας στον δήμο μας .

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2019-20, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38Α).

Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2019-20, μαθητές γεννημένοι το 2014 και το 2015 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη. Στους Δήμους που αναφέρονται στο κεφάλαιο Η΄ της παρούσης εγκυκλίου, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019-2020, καθορίζεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 1566/1985 (ΦΕΚ 167Α), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 (ΦΕΚ 38Α).

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τους μαθητές /τριες που θα έπρεπε να εγγραφούν  στους παιδικούς σταθμούς όπως την προηγούμενη σχολική χρονιά ενώ φέτος θα εγγραφούν στα νηπιαγωγεία .

Από πληροφορίες που συγκεντρώσαμε  φαίνεται ότι ο αριθμός των παιδιών που πρέπει να φοιτήσουν στα  νηπιαγωγεία και δεν υπάρχουν οι ανάλογες σχολικές αίθουσες ξεπερνά τα  διακόσια..

Η εκτίμηση μας είναι ότι απαιτούνται περίπου δώδεκα νέες αίθουσες διδασκαλίας στο σύνολον.

Επειδή έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη θέση εκτός από δελτία τύπου για το πως θα τακτοποιηθούν τα παιδιά μας

Επειδή σύμφωνα με τα δελτία τύπου δεν έχει ληφθει υπόψη η λήξη των αιτήσεων (28/6/2019)  για επιδότηση από το ΕΣΠΑ.

Αυτό σημάνει ότι :

Αν ο δήμος Αμαρουσίου εξαιρεθεί για αυτήν την εκπαιδευτική χρονιά  και τα παιδιά θα μπορούν να εγγραφούν  στους παιδικούς σταθμούς θα πρέπει να τροποποιηθεί η πλατφόρμα του ΕΣΠΑ να μπορούν οι δικαιούχοι  γονείς να κάνουν αιτήσεις.

Ο χρόνος που σήμερα ισχύει για αιτήσεις στο ΕΣΠΑ λήγει στις 28/6/2019.

Εφόσον εξαιρεθεί ο δήμος για επόμενο χρονικό διάστημα να ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο η  δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση οι δικαιούχοι την επιδότηση του ΕΣΠΑ.

Εφόσον δεν εξαιρεθεί ο δήμος και πρέπει να εγγραφούν στα νηπιαγωγεία  οι επιπλέον μαθητές/τριες να δοθεί η δυνατότητα στον δήμο Αμαρουσίου με διαδικασίες εξπρές να προβεί στην προμήθεια προκατασκευασμένων αιθουσών που θα πληρούν τις προϋποθέσεις των προδιαγραφών με ταυτόχρονη χρηματοδότηση τους   η με ευθύνη της περιφέρειας η άλλου αρμόδιου φορέα να τοποθετήσει αυτές τις αίθουσες.

Επειδή ο χρόνος έως τον Σεπτέμβριο είναι περιορισμένος και μεσολαβούντος των εθνικών εκλογών αλλά και της καλοκαιρινής περιόδου το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να συγκληθεί άμεσα και να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την λύση του προβλήματος.

Με εκτίμηση

Κώστας Ρώτας

Δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου

———————————————————–

ΕΙΣ/ΔΣ/28

Μαρούσι 12/6/2019

Προς

Δήμαρχο Αμαρουσίου  

(Για τις ενέργειες της διοίκησης)

Πρόεδρο του δημοτικού  συμβουλίου

(ενημέρωση όλων των δημοτικών συμβούλων)

Κοιν:

Αμπατζόγλου Θεόδωρο, εκλεγμένο δήμαρχο Αμαρουσίου

Καραμέρο Γεώργιο, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο επικεφαλής  μειοψηφίας.

Νικολαράκο Ιωάννη, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο.

Πολυχρονιάδη Δημήτριο, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο.

 

Θέμα: Πολεοδομικός χαρακτηρισμός  στο Χ.Ε.Υ λεωφόρου Κύμης

 

Αξιότιμοι,

 

Παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα ότι, η κεντρική Διοίκηση έχει δρομολογήσει την εκποίηση των δημοσίων χώρων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας, οι οποίοι είχαν αναγκαστικά απαλλοτριωθεί για άλλο σκοπό.

 

Αυτό, έχει σαν συνέπεια την υπερφόρτωση δραστηριοτήτων στην ήδη κορεσμένη περιοχή μας.

 

Μετά τα ΧΕΥ Αγίου Θωμά, Νερατζιωτίσσης θα ακολουθήσει και το ΧΕΥ Κύμης. Πρότασή μας, σε συνδυασμό με τις θέσεις  των δημοτικών  παρατάξεων και του τοπικού Εξωραιστικού Συλλόγου, να προχωρήσουμε  άμεσα στον πολεοδομικό χαρακτηρισμό του χώρου με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της περιοχής ως ελάχιστο αντιστάθμισμα για την υποβάθμιση που έχει υποστεί η περιοχή τα τελευταία χρόνια.

 

Συγκεκριμένα, η πρόταση για πολεοδομικό χαρακτηρισμό αφορά σε:

 

χώρο πρασίνου ψυχαγωγίας και αθλητισμού “προκειμένου να καλυφθούν  ανάγκες ισοζυγίου του αστικού εξοπλισμού της γειτονιάς.

 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, ο επισπεύδων μιας πολεοδομικής ρύθμισης είναι ο Δήμος.

Πρόταση μας να έρθει άμεσα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και λήψη απόφασης.

 

Με εκτίμηση,

 

Κώστας Ρώτας

δημοτικός σύμβουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


print