thessi.gr

thessi.gr

Γιώργος Πατούλης: Γεννημένος νικητής ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ανήκουν πλέον στο παρελθόν και τα αποτελέσματά τους καταγράφηκαν στην ιστορία. Οι εκλογές αυτές ανέδειξαν μεγάλους νικητές, αλλά και μεγάλους ηττημένους.

Το πρόσωπο, όμως, που κυριαρχεί, όταν αναφερόμαστε σε αυτές, δεν είναι άλλο από τον νέο Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο οποίος κατέγραψε τη μεγαλύτερη νίκη από γενέσεως της Περιφέρειας Αττικής, αφού το ποσοστό 65,79% που έλαβε τη 2η Κυριακή των εκλογών αφήνει πίσω κατά πολύ το αντίστοιχο 50,82% της κας Δούρου το 2014, αλλά και το 52,87% του κου Σγουρού το 2010.

Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους ότι ο Γιώργος Πατούλης, αν και όταν αποφασίσει να λάβει μέρος σε εκλογική διαδικασία, στο τέλος θα βγει νικητής και μάλιστα με υψηλά ποσοστά, τουλάχιστον αυτό μας διδάσκει η ιστορία.

Στις 25 Ιουλίου του 2017, η «Θ» και το thessi.gr φιλοξένησαν άρθρο, αφιερωμένο στον Γιώργο Πατούλη, ένα πρόσωπο που πρωταγωνιστεί τα τελευταία 20 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, όχι μόνον σε τοπικό επίπεδο (Πεύκη, Μαρούσι), αλλά τόσο και πανελληνίως με την ανάληψη της προεδρίας της ΚΕΔΕ, πριν από 4,5 χρόνια περίπου, όσο και εκτός συνόρων, κατέχοντας τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών (CEMR), όπου εξελέγη ομόφωνα το 2015.

Το άρθρο, γράφηκε αμέσως μετά την αιφνιδιαστική τότε ανακοίνωσή του, σε συνέντευξη Τύπου, στους πρόποδες της Ακρόπολης, στην οποία γνωστοποίησε το ενδιαφέρον για την πόλη της Αθήνας και που για πολλούς είχε ερμηνευτεί ως πρόθεσή να είναι υποψήφιος ως δήμαρχος στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας μας.

Οι εξελίξεις τρέχουν και στο παρασκήνιο ακούγονται διάφορα, σχετικά με τη συμμετοχή του Γιώργου Πατούλη στις εκλογές του Μαΐου 2019. Ο ίδιος, κρατά αποστάσεις, αλλά όποτε του δίνεται η ευκαιρία δείχνει το σαφές ενδιαφέρον του για τα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Αθήνας και της Αττικής γενικότερα.

Είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μηρσοτάκης που ξεκαθαρίζει το τοπίο και ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Πατούλης θα είναι υποψήφιος στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι σε ένα δυναμικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία του, την Ρένα Δούρου και φυσικά τον Γιάννη Σγουρό.

Από την ίδια ημέρα ο Γιώργος Πατούλης, «ανοίγει πανιά» και ξεκινάει τον  προεκλογικό αγώνα.

Μαζί με τα στελέχη του, που πολλαπλασιάζονται καθημερινά, δεν αφήνει  σημείο της Περιφέρειας Αττικής που να μην επισκεφτεί, με σκοπό να ακούσει τα προβλήματα όχι μόνον από τους επίσημους τοπικούς εκπροσώπους, αλλά και από τους απλούς πολίτες.

Τρεις και τέσσερις και πέντε γειτονιές, συνοικίες, περιοχές και δήμοι είναι στο καθημερινό πρόγραμμά του.

Όπως ήδη αναφέραμε, ο Γιώργος Πατούλης είναι μαθημένος σε όλη την αυτοδιοικητική του πορεία και όχι μόνον, να έχει μόνον νίκες. Είναι αποφασισμένος, λοιπόν και από’ αυτή την αναμέτρηση να βγει νικητής.

Έχει απέναντί του δύο ισχυρούς αντιπάλους, την Ρένα Δούρου και τον Γιάννη Σγουρό, που κάποιοι πιστεύουν ότι θα κάνουν το έργο του δύσκολο. Έρχονται όμως οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις, που τους διαψεύδουν. Παρά τις «επιθέσεις» που δέχεται, για μια ακόμη φορά γίνεται σαφές ότι έχει τη στόφα του νικητή.

Τα αποτελέσματα της 1ης Κυριακής τον φέρνουν πρώτο σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, καταγράφοντας ακόμα μία επιτυχία στην ιστορία των εκλογών στην Περιφέρεια Αττικής και προδιαγράφοουν την πορεία του για τη 2η Κυριακή.

Το βράδυ της Κυριακής 2 Ιουνίου 2019 απλά επιβεβαιώνεται το αναμενόμενο.

Πνιγμένος μέσα στις αγκαλιές της συζύγου του εκλεγμένης δημοτικής συμβούλου Αμαρουσίου Μαρίνας Πατούλη Σταυράκη και του γιου τους Αλέξανδρου ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής δέχεται τα συγχαρητήρια των συνεργατών του και κάνει τις πρώτες του δηλώσεις, αποδεικνύοντας ότι είναι γεννημένος μαχητής, αλλά και νικητής.

Έχει ενδιαφέρον να δανειστούμε από το άρθρο μας της 25ης Ιουλίου του 2017, το τμήμα που κάνει μία σύντομη αναδρομή στην αυτοδιοικητική πορεία του Γιώργου Πατούλη.

Ιούλιος 25, 2017

Γιώργος Πατούλης

Μία σύντομη αναδρομή στην αυτοδιοικητική του πορεία

Ο σημερινός πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης, κατά κοινή ομολογία και αυτών που δηλώνουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του, αλλά και αυτών που βρίσκονται στο αντίπαλο στρατόπεδο και αντιπολιτεύονται τις ενέργειές του, είναι ένα πρόσωπο της επικαιρότητας που το χαρακτηρίζει, η με σταθερά βήματα ανοδική του πορεία, όσον αφορά τη συμμετοχή του στα κοινά. Κανείς, είτε αυτοί είναι στο άμεσο περιβάλλον του, είτε αυτοί που παρακολουθούν την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια από κοντά, δεν μπορούν να προβλέψουν που θα ολοκληρωθεί αυτή η πορεία.

Από τα παιδικά του χρόνια…

Ο Γιώργος Πατούλης, που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, σε μια φτωχή γειτονιά των Πετραλώνων, με καταγωγή από την Κρήτη, από τα πρώτα βήματα του βίου του έδειξε ένα πρόσωπο ανήσυχο, με διάθεση η  παρέμβασή του, ακόμη και στα παιδικά παιχνίδια στη γειτονιά του με τους συνομήλικούς του και όχι μόνον να είναι καθοριστική, πάντα με σκοπό να κάνουν όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά.

Αυτή η διάθεση του συνεχίστηκε και στα μαθητικά του χρόνια, ως άριστος μαθητής, έχοντας βάλει ως στόχο κάποια ημέρα να γίνει γιατρός, προκειμένου να προσφέρει στον συνάνθρωπό του, ότι πολυτιμότερο έχει, την υγεία του.

Άριστος μαθητής και εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή

Το 1981 εισάγεται στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και ειδικεύεται ως Ορθοπεδικός Χειρουργός, εκπονώντας συγχρόνως συναφή με την ειδικότητά του διδακτορική διατριβή. «Το λειτούργημα του γιατρού ταιριάζει απόλυτα με την ιδιοσυγκρασία του και την ανάγκη που νιώθει για προσφορά στον άνθρωπο, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο», υποστηρίζουν όλοι εκείνοι που βρίσκονται κοντά του εκείνη την περίοδο.

Παράλληλα, ως ανήσυχο πνεύμα και άνθρωπος της δράσης και της ενημέρωσης στις σύγχρονες κοινωνίες ειδικεύτηκε στα Οικονομικά της Υγείας, αποφοιτώντας από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Από νωρίς έντονη συνδικαλιστική δράση

Συγχρόνως ο Γιώργος Πατούλης αναπτύσσει από πολύ νωρίς συνδικαλιστική δράση, όταν το 1995, ιδρύει το Σύλλογο Ειδικευμένων Γιατρών Αθηνών και Πειραιώς, αναλαμβάνοντας τα τρία πρώτα χρόνια την προεδρία του. Παράλληλα, πάλι με δική του πρωτοβουλία ιδρύει τον Πανελλήνιο Σύλλογο «Νέοι Γιατροί», όπως και την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής.

1998 – Ανοίγει η πόρτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Και εκεί που όλοι προέβλεπαν ότι ο Γιώργος Πατούλης έχει αφοσιωθεί και ταυτιστεί πλήρως με την Ιατρική, έρχεται το 1998 να του χτυπήσει την πόρτα η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος Πεύκης της πόλης στην οποία κατοικεί με τη σύζυγό του φιλόλογο Μαρίνα Σταυράκη – Πατούλη, ο Παύλος Καμάρας έχει πληροφορηθεί για την έντονη δραστηριότητα και ικανότητα συγχρόνως του Γιώργου Πατούλη και του ζητάει να συνεργαστούν.

Εύκολα ο γιατρός αποδέχεται την πρόταση και στις εκλογές του 1998 εκλέγεται ως δημοτικός σύμβουλος, ενώ στην επόμενη τετραετία αναδεικνύεται πρώτος δημοτικός σύμβουλος όχι μόνον στην Πεύκη, αλλά σε όλα τα Βόρεια Προάστια, μια πολύ σημαντική επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι ο δήμος της Πεύκης τότε, ήταν από του μικρότερους σε πληθυσμό δήμους.

…και της πολιτικής

Η πετυχημένη ενεργοποίησή του στα κοινά της πόλης που κατοικεί, δεν αργεί να γίνει αφορμή και να του χτυπήσει την πόρτα, αυτή τη φορά η Νέα Δημοκρατία, κόμμα που τον εξέφραζε και πολιτικά και να τον ορίσει υπεύθυνο Υγείας σε διάφορους φορείς του κράτους.

Παράλληλα, ως υπεύθυνος για την Υγεία στο δήμο της Πεύκης καταφέρνει να ιδρύσει την επιστημονική εταιρία «Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας Ο.Τ.Α.», αναλαμβάνοντας την προεδρία του, μέχρι και σήμερα. Στα αξιοσημείωτα η Ημερίδα που διοργάνωσε, με τεράστια επιτυχία, με προσωπική ευθύνη ο ίδιος στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, στην οποία συμμετείχαν, ο υπουργός Υγείας τότε Νικήτας Κακλαμάνης, αρκετοί ακόμα υπουργοί και υφυπουργοί, νομάρχες και σχεδόν στο σύνολό τους δήμαρχοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης της Αττικής. Και ήταν απλά ένας δημοτικός σύμβουλος!

2005 – Καθοριστική χρονιά για το μέλλον του

Για να φθάσουμε την κρίσιμη και καθοριστική για τον Γιώργο Πατούλη χρονιά το 2005, που είναι η χρονιά των δημοτικών εκλογών.

Οι φιλοδοξίες του Γιώργου Πατούλη έχουν ήδη μεγαλώσει. Η πολιτική διαδρομή στέφεται από συνεχείς επιτυχίες. Η υποψηφιότητα να είναι δήμαρχος στην Πεύκη συζητείται πολύ έντονα στην πόλη. Ήδη, από την έναρξη της χρονιάς έχει ψηφιστεί πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στην Πεύκη και από τις κινήσεις του διαβλέπει κανείς, την πρόθεσή του, ότι θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω.

Μετά την απόφαση του τότε δημάρχου Πεύκης να είναι και πάλι υποψήφιος, ο Γιώργος ΠΑτούλης αμέσως αποφασίζει να αποκλείσει το γεγονός να κατέβει και πάλι ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του.

Στη συνέχεια ταλανίζεται με αυτό που τον συμβουλεύουν όχι μόνον οι φίλοι του, αλλά και πάρα πολλοί από τους δημότες της Πεύκης, δηλ. να είναι υποψήφιος στην Πεύκη, απέναντι στον τότε δήμαρχο.

Αποφασίζει να είναι υποψήφιος δήμαρχος στο Μαρούσι

Σ’ αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή για τον Γιώργο Πατούλη, που έχει να κάνει με το πολιτικό του μέλλον, ανοίγει η πόρτα του Αμαρουσίου.

Μετά την απόφαση του ισχυρού άνδρα – μέχρι τότε – του Αμαρουσίου Παναγιώτη Τζανίκου να μην είναι ξανά υποψήφιος, το γήπεδο της διαδοχής του στη θέση του δημάρχου έχει αδειάσει. Καμία υποψηφιότητα από εκείνες που ακούγονταν εκείνη τη εποχή, δεν έδειχνε ότι μπορεί να κερδίσει το δήμο.

Τότε η Νέα Δημοκρατία μπαίνει δυναμικά στον αγώνα και θέτει ως πρώτη προτεραιότητα το δήμο Αμαρουσίου. Οι υποψηφιότητες που πέφτουν στο τραπέζι φαίνεται να μην δημιουργούν την ασφάλεια της νίκης. Στο σημείο αυτό, κάποιος από τους ιθύνοντες του κόμματος ρίχνει στο τραπέζι και το όνομα του Γιώργου Πατούλη, γεγονός που δημιούργησε μια έντονη ευφορία στο κόμμα, αφού η ανοδική αυτοδιοικητική του πορεία, συγχρόνως με την ικανότητά του, που ήταν πλέον φανερή από τις δράσεις του, δημιουργούσαν την ελπίδα της νίκης.

Με αφορμή την εμπλοκή του Γιώργου Πατούλη στο Μαρούσι, όπως ήταν φυσικό δημιουργήθηκαν αντιδράσεις. Οι συνυποψήφιοί του από τη Νέα Δημοκρατία πρόβαλαν το θέμα της εντοπιότητας, αφού ήταν γνωστό ότι ο Γιώργος Πατούλης ήταν κάτοικος Πεύκης και αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στην υποψηφιότητά του. Όμως τόσο η εργασία του στο ΙΚΑ Αμαρουσίου, όσο και το ιδιωτικό του ιατρείο στην ίδια πόλη, συνετέλεσαν, ώστε η αντίδραση αυτή – και το μοναδικό επιχείρημα που προβάλετο – να πέσουν στο κενό, αφού, όπως είχε ακουστεί τότε, δημοσκόπηση του κόμματος εκείνη την εποχή, έφερναν τον Γιώργο Πατούλη με υψηλά ποσοστά.

Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής και για πάρα πολλούς αναμενόμενη. Ο Γιώργος Πατούλης υποψήφιος δήμαρχος στο Μαρούσι.

Ο Γιώργος Πατούλης, αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του σηκώνει τα μανίκια και πιάνει δουλειά. Οι συναντήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Το Ιατρείο του στο Μαρούσι γίνεται κέντρο διερχομένων. Να σημειώσουμε ότι από τους πρώτους που επισκέφτηκαν και συζήτησαν τότε με το σημερινό δήμαρχο του Αμαρουσίου, ήταν τα περισσότερο πρωτοκλασάτα στελέχη που συγκροτούν ακόμη και σήμερα τη διοίκηση του δήμου, όλα αυτά τα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που είχε τη σφραγίδα του ιδίου του υποψηφίου, αφού όλη την πορεία της την παρακολουθούσε στενά, εκφέροντας την άποψή του, ακόμη και για τα πιο απλά θέματα που την απασχολούσαν, διαφάνηκε μια υπεροχή στα σημεία του Γιώργου Πατούλη.

Σημαντική η συμβολή της συζύγου του Μαρίνας Σταυράκη – Πατούλη

Εδώ θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά της συζύγου του Μαρίνας Σταυράκη – Πατούλη, σε όλο τον προεκλογικό αγώνα, έχοντας επιφορτιστεί κυρίως το κομμάτι της επικοινωνίας.

Η κ. Πατούλη ήταν στο πλευρό του συζύγου της από τα πρώτα αυτοδιοικητικά του χρόνια – η εικόνα να μοιράζει μαζί με το σύζυγό της το φυλλάδιο του, ως υποψηφίου δημοτικού συμβούλου στην Πεύκη, ακόμη και τις μεταμεσονύχτιες ώρες είναι αποτυπωμένη στους Πευκιώτες – οπότε μοιραία κόλλησε και αυτή το αυτοδιοικητικό μικρόβιο και τη συναντάμε σήμερα δημοτική σύμβουλο στο δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, μάλιστα ακολουθώντας την πορεία του συζύγου της, αφού και αυτή εξελέγη πρώτη δημοτική σύμβουλος.

Κόντρα στις προβλέψεις …δήμαρχος Αμαρουσίου

Ο Γιώργος Πατούλης, κόντρα στις προβλέψεις πολλών Μαρουσιωτών είναι ο νικητής των εκλογών. Είναι ο νέος δήμαρχος Αμαρουσίου.

Άμεση φροντίδα να περιστοιχιστεί από ικανά στελέχη για να μπορέσει ο δήμος να επιβιώσει. Το σημειώνουμε και πάλι. Τα περισσότερα στελέχη από αυτά είναι και σήμερα οι άμεσοι συνεργάτες του.

Παρ’ όλο που ως δήμαρχος ο Γιώργος Πατούλης είναι η πρώτη του χρονιά, η επιθυμία του να συμβάλει γενικότερα στην αυτοδιοίκηση, τον φέρνει ως υποψήφιο για το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚΝΑ τότε, με φυσικό επακόλουθο την άνετη επικράτησή του. Η εικόνα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών που πραγματοποιούντο οι συνδικαλιστικές αρχαιρεσίες της Τ. Α. για την Αττική, τον Γιώργο Πατούλη, έχοντας πλάϊ του όλους τους συνεργάτες του στο δήμο, αλλά και πολλά πρόσωπα εκτός Αμαρουσίου, που ένωναν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να εκλεγεί, απεικονίζεται στη φωτό που δημοσιεύουμε.

Ως δήμαρχος Αμαρουσίου καθιερώνεται πλέον με τη σφραγίδα του επιτυχημένου, αφού οι Μαρουσιώτες φρόντισαν και του εξασφάλισαν ακόμη δύο άνετες νίκες στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Από τα πρώτα ονόματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αξίζει να αναφέρουμε ότι λίγο πριν τις εκλογές του 2014, το όνομά του ακούστηκε πολύ έντονα ως υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα, γεγονός όμως που ποτέ δεν επιβεβαίωσε ο ίδιος, αλλά και ούτε το διέψευσε.

Βέβαια, ανά καιρούς το όνομα Πατούλης ακούγεται πολύ συχνά και στην κάθοδό του στον πολιτικό στίβο, πότε ως υποψήφιος βουλευτής και πότε, αυτό τελευταία, ως επικεφαλής πολιτικής κίνησης στελεχωμένης κυρίως από πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το θέμα αυτό μάλιστα απασχόλησε και την ΚΕΔΕ, με αναφορές από εκπρόσωπους της αντιπολίτευσης. Όμως και εδώ ο Γιώργος Πατούλης, παρ’ όλο που προκλήθηκε, δεν άνοιξε τα χαρτιά του.

Τη δική του σφραγίδα στην ΚΕΔΕ

Ο Γιώργος Πατούλης, τα δύο αυτά χρόνια που έχει εκλεγεί κατά πανηγυρικό τρόπο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στο θεσμό. Άμεση προτεραιότητά του η συμμετοχή του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλα τα κέντρα αποφάσεων για αυτήν, είτε αυτά προέρχονται από τον πολιτικό χώρο, είτε από τον οικονομικό.

Οι σχεδόν καθημερινές επαφές με αρμόδιους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, οι εβδομαδιαίες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, πολλές από αυτές με την παρουσία υπουργών, συγχρόνως με το άνοιγμα του φορέα στο εξωτερικό, με άμεσες και ουσιαστικές συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και με τις επαφές με τα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα των χωρών της Ευρώπης, γεγονότα πρωτόγνωρα για το θεσμό μέχρι πριν από δύο χρόνια, είναι από τα μεγάλα ατού του σημερινού προέδρου, ώστε να χαρακτηριστεί η θητεία του, ως πολύ πετυχημένη. Άλλωστε μην λησμονούμε ότι είναι και αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αυτοδιοικητικών.

Η συμμετοχή του τόσο στην ηγεσία της ΚΕΔΕ, όσο και στον Ιατρικό Σύλλογο, έχουν αναδείξει τον Γιώργο Πατούλη, ως ένα από τα πιο προβεβλημένα δημόσια πρόσωπα, της επικαιρότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


print