thessi.gr

thessi.gr

Βαγγέλης Γιαννόπουλος: Θέλουμε να γίνει η Κεντρική Πλατεία της Πεύκης ή κοροϊδευόμαστε;

ΑΡΘΡΟ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΕΥΚΗΣ

Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος ήταν ένας από τους πιό δραστήριους αυτοδιοικητικούς στο Δήμο Πεύκης. Γνώστης των θεμάτων της πόλης μας ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος των κατοίκων του Ηλιακού Χωριού με άρθρο του-παρέμβαση αναφέρεται στις δημοτικές εκλογές και στο τοπίο μέσα στο οποίο διεξάγονται. Ιδιαιτέρως στέκεται στα δύο μεγάλα έργα που είχε αφήσει ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, την κατασκευή της Κεντρική πλατείας και την ανάπλαση της Λεωφόρου Ειρήνης. Έργα που η επόμενη διοίκηση ακύρωσε.

Ας γυρίσουμε εν τάχει εννιά χρόνια πίσω. Τότε που ο τελευταίος Δήμαρχος Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος παρέδωσε στη διάδοχη Διοίκηση του ενιαίου Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης μια αξιόλογη προίκα δημοπρατημένων έργων, με κορυφαίο εκείνο της Ανάπλασης της Λεωφ. Ειρήνης και της κατασκευής κεντρικής πλατείας στην Πεύκη.

  Το Έργο αυτό περιφρονήθηκε, δεν εκτελέσθηκε και κατά το κοινώς λεγόμενο, η Πεύκη έμεινε με τον… Μουτζούρη στο χέρι! Όμως, με τον Μουτζούρη στο χέρι έμειναν και οι δημότες όταν η Διοίκηση του Δήμου έκλεισε τον Ψηφιακό Ραδιοφωνικό Σταθμό που μετέδιδε ζωντανά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Προφανώς γιατί δεν ήθελε ενημερωμένους δημότες, αλλά αναγνώστες των μονόπλευρων και ενίοτε μεροληπτικών Δελτίων Τύπου που εξέδιδε ο Δήμος.

Σήμερα, ελάχιστες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών για την ανάδειξη νέας Δημοτικής Αρχής, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιάφορο και εν πολλοίς, βουβό προεκλογικό κλίμα. Άλλοι μιλάνε για εκπλήξεις κι άλλοι εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, αν και κατά πόσο χωρίς αυτοδυναμία στην πλειοψηφούσα παράταξη, θα μπορέσει να διοικηθεί ο Δήμος.

Εν πάσει περιπτώσει, η εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων με το σύστημα της απλής αναλογικής αναβαθμίζει το ρόλο τους στη λήψη των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και ταυτόχρονα περιορίζει την αλαζονεία των Δημάρχων.

Αν οι εκλογές του 2009 είχαν διεξαχθεί με αυτό το εκλογικό σύστημα, δεν θα είχε κλείσει ποτέ το Ψηφιακό Ραδιόφωνο του Δήμου και η Πεύκη σήμερα θα διέθετε κανονική κεντρική Πλατεία κι όχι αλάνα.

Κάπου εδώ εντοπίζεται κατά τη γνώμη μου, το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών της 26ης Μαΐου.

Οι δημότες να καταδικάσουν τους αυτουργούς του διαπραχθέντος αναθέματος και να εκλέξουν, μέσα από τη Δημοτική Παράταξη της αρεσκείας τους, εκείνους τους υποψηφίους που θεωρούν αδικία την απώλεια της Ανάπλασης του κέντρου της Πεύκης και που πιστεύουν ακράδαντα στην απρόσκοπτη ενημέρωση των δημοτών.

Μια τέτοια σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι βέβαιο ότι θα επιβάλλει την επαναλειτουργία του Ψηφιακού Ραδιοφωνικού Σταθμού και θα ενισχύσει την προοπτική μετεξέλιξης του Ο.Τ. από χωράφι σε πλατεία.

Μια καλή βάση προσέγγισης αυτού του ζητήματος μπορεί να είναι η επικαιροποίηση του σχετικού φακέλου βάσει του οποίου είχε δημοπρατηθεί το Έργο επί Δημαρχίας Θεοδωρακόπουλου.

Και επειδή μιλήσαμε για τη χαμένη ευκαιρία να αποκτήσει επιτέλους η Πεύκη κεντρική πλατεία, αξίζει να θυμηθούμε ότι επί Δημαρχίας Θεοδωρακόπουλου κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν στους κατοίκους  δύο μεγάλες πλατείες και μάλιστα χωρίς να ξοδευτεί καθόλου ο Δήμος για την αγορά των οικοπέδων:

* Οι «Κολώνες» στη Λεωφ. Ειρήνης (πρώην τέρας της Λεωφόρου) και,

* Η ανώνυμη Πλατεία στη διασταύρωση των οδών Πίνδου και Ιωαννίνων.

Η πλατεία αυτή πρέπει να ονοματοδοτηθεί και τιμής ένεκεν, να της δοθεί το όνομα του αείμνηστου Γεωργίου Γώγου, για τους αγώνες που έδωσε, μαζί με την τότε διοίκηση του Αριστοτέλη και σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Θεοδωρακόπουλου γλίτωσαν το οικόπεδο από τους καταπατητές.

Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος υπήρξε για την Πεύκη ένας οραματιστής, θετικά εργασιομανής και έντιμος Δήμαρχος. Με τα λάθη του. Τα οποία όμως ήταν σαφώς λιγότερα από τα έργα του. Ας τον εμπιστευτούμε!

print