thessi.gr

thessi.gr

Επιστολή στη Δημοτική Αρχή από το Σύλλογο Κατοίκων Ηλιακού Χωριού καταπατήσεις σε κοινόχρηστους χώρους του οικισμού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Αρ. Πρ.      65      22/4/2019

Προς:   1  Δήμαρχο Λυκόβρυσης Πεύκης  κον Αναστάσιο Μαυρίδη

         2  Αντιδήμαρχο κον Αντώνη Τζελέντα & Αρμόδια υπηρεσία του Δήμου

Η Δημοτική Αρχή και οι καταπατήσεις σε κοινόχρηστους χώρους του οικισμού μας

O οικισμός μας κτίστηκε σε έκταση 90 περίπου στρεμμάτων και η δόμηση όλων των κτισμάτων κάλυψε τα μισά από αυτά. Τα υπόλοιπα 45 στρέμματα έμειναν ως πάσης φύσεως, ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι.

Τακτικά ως Σύλλογος θυμίζουμε στους συγκατοίκους μας την ανάγκη για σεβασμό σε αυτή την αρτιότητα και στους πολεοδομικούς κανόνες. Ότι στους οικισμούς του ΟΕΚ ισχύει υποχρεωτικά το ΦΕΚ 441 5/4/1976 (Γενικός κανονισμός Συνιδιοκτητών του ΟΕΚ).

Αναφέρουμε τα παραπάνω επειδή αντιμετωπίζουμε δυσκολίες με τους λίγους συγκάτοικους που προχωρούν σε αυθαιρεσίες και σε καταπατήσεις ελεύθερων χώρων.

Ως Δημοτική Αρχή γνωρίζετε πως σε ισόγειες κατοικίες (εκεί είναι που παρατηρούνται τα λίγα προβλήματα αυθαίρετων – παράνομων επεκτάσεων) η ιδιοκτησία σταματά στα όρια τους (συμπεριλαμβανομένης και της αυλής που διαθέτουν.)   Οι χώροι με τους οποίους συνορεύει κάθε ισόγεια κατοικία (ακόμα και οι χώροι εντός του οικοδομικού τετραγώνου) είναι κοινόκτητοι – κοινόχρηστοι. Δεν επιτρέπεται καμιά μεταβολή η αλλοίωση τους, η παρεμπόδιση στη ελεύθερη πρόσβαση άλλων συγκατοίκων σε αυτούς.

Ελάχιστοι κατασκευάζουν φράκτες η με υστεροβουλία φυτεύουν θάμνους,  κάνουν δενδροφυτεύσεις σε κοινόχρηστους χώρους. Καταπατούν ακόμα και πεζοδρόμια (πχ στην οδό Αφροδίτης).  Έτσι δημιουργήσαν η αλλού σιγά αλλά σταθερά επιδιώκουν να δημιουργήσουν  δική τους ιδιωτική αυλή !

Η Δημοτική Αρχή εάν θέλει μπορεί να αποτρέψει αυτές τις αυθαιρεσίες. Έχει υποχρέωση να προστατεύσει την πολεοδομική αρτιότητα.

Σημειώνουμε ότι: Ως Δημοτική Αρχή (στα πλαίσια των δεσμεύσεων σας με τον ΟΕΚ) έχετε πλάνο περιποίησης – κουρέματος – ποτίσματος κ.λ.π. στα παρτέρια του οικισμού.  Αφήνετε όμως χωρίς παρέμβαση συγκεκριμένα παρτέρια ή ένα τμήμα τους. «Ξεχνάτε» ότι τα παρτέρια με τις παρατηρούμενες αυθαιρεσίες και καταπατήσεις έχουν ακριβώς το ίδιο ιδιοκτησιακό – νομικό καθεστώς με όλα τα υπόλοιπα που δείχνει ενδιαφέρον η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

       Διαφωνούμε με την στάση της Δημοτικής Αρχής έναντι των συγκεκριμένων αυθαιρεσιών.

Απόλυτα  λαθεμένοι είναι οι ισχυρισμοί σας ότι τάχα πρόκειται για ιδιωτικές αντιδικίες μεταξύ οικιστών του Η. Χ. ! και άρα δεν σας αφορούν οι συγκεκριμένες αυθαιρεσίες !  Οι ισχυρισμοί σας θα αποτελούσαν «βολικό άλλοθι» για να συνεχίσουν ανενόχλητοι όσοι επιμένουν να αυθαιρετούν.

Η έλλειψη προσωπικού επίσης δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για ολιγωρία σε τέτοια θέματα. Εάν λείπει το αναγκαίο προσωπικό στον Δήμο μας, τότε ας καταγράψτε τα συγκεκριμένα περιστατικά των καταπατήσεων και δώστε τα στους φορείς που εσείς θεωρείτε αρμόδιους (πολεοδομία, υγειονομικό κλπ).                                                           

Επισυνάπτουμε:

       Α) Το ΦΕΚ  441 βτ 4/4/1976.  Β) Τα δύο συμφωνητικά που έχετε υπογράψει ως Δήμος με τον ΟΕΚ και με τα οποία έχετε αναλάβει υποχρεώσεις  Γ) Το έγγραφο 22069 / 17-2-2011 του ΟΕΚ που είναι απολύτως σχετικό με τις αυθαίρετες καταλήψεις – καταπατήσεις Δ) Τοπογραφικά με έγχρωμη σήμανση των δύο αυθαιρεσιών καταλήψεων – καταπατήσεων α) σε οδό Αιόλου και β) σε οδό Αργύρη  που σας έχουν γίνει γνωστές.                                

                                                                  H διοίκηση του Συλλόγου μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


print