thessi.gr

thessi.gr

Σημεία συνέντευξης Μ. Ψυχάλη στο ρ/σ σταθμό 94 fm

Για τον Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «δήμος μπροστά+»

Ξεκίνησε από παρεμβάσεις 30 νέων δημοτών και πολιτών του δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Συγκεκριμένα, αποτελείται από ομάδα νέων ανθρώπων με όραμα, γνώσεις και εμπειρία που θέλουν να προσφέρουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.Ο Μ. Ψυχάλης μίλησε για το «κενό παραγωγικότητας» στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και για τις«δυνητικές δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, οι οποίες μένουν αναξιοποίητες» από την παρούσα δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο Δήμαρχο Μ. Ψυχάλη θεμέλιο αυτής της προσπάθειας αποτελεί το όραμα του σχεδιασμού για ένα δήμο «σύγχρονο, καινοτόμο, φιλικό», κάτι που δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής η παρούσα Δημοτική Αρχή. Κατά συνέπεια ο δήμος υστερεί στη «χρήση νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας», σε «στοιχειώδεις υποδομές», αλλά και «καλές πρακτικές» που μπορούν να  διευκολύνουν ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητας των πολιτών.

Για την απλή αναλογική

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η απλή αναλογική έπαιξε ρόλο στην απόφαση συμμετοχής της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης «δήμος μπροστά+» στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Μ. Ψυχάλης απάντησε ότι ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε οι συνεργάτες του δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ποτέ «εργαλειακά» τον οποιοδήποτε θεσμό. Επίσης, τόνισε ότι ο Συνδυασμός έχει σαφείς θέσεις και συγκεκριμένους άξονες, με βάση τους οποίους θα ζητήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ δήλωσε υπέρ της συναίνεσης. «Η συναίνεση δεν είναι ένα παίγνιο, το οποίο  εξαρτάται από έναν εταίρο, αλλά εξαρτάται από όλους.»Δυστυχώς, στα Δημοτικά Συμβούλια δεν υπάρχει -σύμφωνα με τον κ. Ψυχάλη- διάθεση συνεργασίας, συναίνεσης και συνλειτουργίας.

Συμπόρευση με τον κον Ιωαννίδη

Όσον αφορά την συμπόρευση με τον κ. Ιωαννίδη, ο Μ. Ψυχάλης αναφέρθηκε στην συστράτευση σε μία κοινή αντίληψη με γνώμονα τα σοβαρά ζητήματα του τόπου. Δεν πρόκειται για μία «προσωπική συμφωνία», αλλά για μία «συλλογική συζήτηση, η οποία γίνεται με βάση το πρόγραμμα.»

Για τα οικονομικά του δήμου

Ο Μ. Ψυχάλης υποστήριξε, ότι το γεγονός που δεν δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες ή δανειακές υποχρεώσεις ή ελλειμματικοί προϋπολογισμοί οφείλεται στο ότι το ίδιο το δημοσιονομικό πλαίσιο οικονομικής προσαρμογής δεν επιτρέπει την δημιουργία νέων χρεών.  Ωστόσο, υποστήριξε ότι το 15% πλεόνασμα βαίνει εις βάρος των πολιτών, καθώς δε γίνονται αναπτυξιακά έργα. Ταυτόχρονα μίλησε για την ενοποίηση και εξορθολογισμό των δημοτικών τελών Πεύκης-Λυκόβρυσης με αναλυτική κοστολόγηση, αλλά και για την προσαρμογή τους βάσει των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Για την ενοποίηση Πεύκης-Λυκόβρυσης

Η παρούσα Δημοτική αρχή δεν έχει καταφέρει να γεφυρώσει αυτό το χάσμα σύμφωνα με τον κ.Μ. Ψυχάλη. Η ενοποίηση των δύο πόλεων, μπορεί να επιτευχθεί «με κοινές δράσεις από τα σχολεία, τη νέα γενιά, τις επιχειρήσεις και την τρίτη ηλικία, έναν ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό, με έναν ενιαίο δρόμο», όπως επισήμανε.

Για τα καθημερινά προβλήματα

Ο κ. Ψυχάλης υποστήριξε ότι τα προβλήματα του δήμου δεν αφορούν μόνο την καθαριότητα και το «πράσινο», αλλά και την συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, δομών και πεζοδρομίων. Παράλληλα, απουσιάζουν έργα οδοποιίας και ασφαλτοστρώσεων.  «Δεν έχει γίνει μισό έργο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης, δεσμεύτηκε σε ένα τετραετές προγραμματικό πλαίσιο και σε μία διαρκή σύμβαση για το κάθε μικρό καθημερινό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο Δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης, όταν  πραγματοποιούνται δράσεις από την παρούσα δημοτική αρχή που αφορούν την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος, γίνονται για το «θεαθήναι», χωρίς να επιφέρουν καμία ουσιαστική αλλαγή, ενώ τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά και τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα μένουν αναξιοποίητα.

Για τα έργα στον δήμο

Ο Μ. Ψυχάλης αναφέρθηκε, επιπλέον, στον Πολυχώροτης Λυκόβρυσης (ΟΤ9), ο οποίος αν και εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2018, δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία και δεν έχει αξιοποιηθεί, γεγονός που προβληματίζει τους πολίτες. «Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να τρέξει με τους ρυθμούς που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία», ανέφερε. Ταυτόχρονα μίλησε για την ανάγκη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας «Πέρρου» στην Πεύκη, ενώ δεσμεύτηκε ότι πρωταρχικός του στόχος είναι μία ήπια παρέμβαση, ώστε να δοθεί σύντομα προς χρήση στους δημότες.

Όσον αφορά τη Λυκόβρυση, στόχος του Συνδυασμού είναι η ανάπλαση του κέντρου πόλης,  συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγή μίας ενιαίας κυκλοφοριακής μελέτης, ασφαλτοστρώσεων και έργων στα πεζοδρόμια. Σε αυτό το σημείο, ο Μ. Ψυχάρης, τόνισε ότι θεωρεί μείζον ζήτημα, την στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου με προσλήψεις νέου προσωπικού.

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι στα προγραμματικά σχέδια της Κίνησης «δήμος μπροστά+» βρίσκεται ο σχεδιασμός μίας βιώσιμης αστικής κινητικότητας, που θα συμβάλλει στον ενιαίο τρόπο μετακίνησης και στην ενοποίηση των δύο πόλεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


print