thessi.gr

thessi.gr

Συμπεράσματα Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) 13/3/2019 Δήμου Πεντέλης (Πυροπροστασία – Πυρασφάλεια)

 1. Σας γνωρίζουμε ότι σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 6337/8.2.2019 πρόσκλησης του Δημάρχου Πεντέλης, συνήλθε την Τετάρτη 13/3/2019 και ώρα 12:00, το συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης, με αντικείμενο τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε θέματα σχεδιασμού και δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών. Συμμετέχοντες θέματα που συζητήθηκαν και αποφάσεις που λήφθησαν όπως το σχετικό.

 1. Ειδικότερα θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω :

α. Οργάνωση και υλοποίηση από τούδε των καθαρισμών οικοπέδων και κοινοχρήστων χώρων στη ζώνη ευθύνης κάθε Δημοτικής Κοινότητας.

Προς τούτο, άμεσα να αποσταλούν οι επιστολές προς τους ιδιοκτήτες και να οργανωθεί κατά Δημοτική Κοινότητα ο καθαρισμός και η χρέωση σύμφωνα με την Πυροσβεστική διάταξη 4/2012 και το ά. 94 του Ν. 3852/2010.

β. Για τις μεγάλες ιδιοκτησίες ΝΙΕΝ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΕΞΟΧΩΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ να ειδοποιηθούν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες για τον άμεσο καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους.

Οι ιδιοκτησίες αυτές αναπτυσσόμενες στο Κέντρο του οικιστικού ιστού Μελισσίων και αποτελούσες ΔΑΣΟΣ που δεν έχει διαχειριστεί τα τελευταία χρόνια αποτελούν εγκαιροφλεγή βόμβα στην αγκαλιά του οικιστικού ιστού της Πόλης. Η αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου μας, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των  ιδιοκτητών, θα προωθήσει σχετική μελέτη για κάθε μια από τις τρείς (3) παραπάνω φερόμενες ιδιοκτησίες, την οποία θα υλοποιήσει μετά τις σχετικές εγκρίσεις χρεώνοντας σχετικά τους φερόμενους ιδιοκτήτες.

Στην προσπάθεια έγκρισης και υλοποίησης των μελετών που αφορούν στους καθαρισμούς των Δασών ΝΙΕΝ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΕΞΟΧΩΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ καλούνται οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, να προσέλθουν σε σύσκεψη στο Δήμο Πεντέλης την ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019  και ώρα 12:00 στην οποία θα παρευρίσκεται και ο Δασάρχης Πεντέλης για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις εγκαταλελειμμένες από πλευράς διαχείρισης των Δασών, εκτάσεις τους.

γ. Ο Δήμος θα οργανώσει στα πλαίσια της υφιστάμενης σχεδίασης, Δράσεις καθαρισμού αστικών και περιαστικών Δασών με πρώτη τη Δράση καθαρισμού του Άλσους Τσαγκάρη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Απριλίου.

 1. Ο Δήμος μας έχοντας ως προτεραιότητα τον ΑΝΘΡΩΠΟ προχωρά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών με βάση της σκέψη της ΠΡΟΛΗΨΗΣ και σε αυτή τη διαδικασία οφείλουν να λειτουργήσουν και οι Δημότες – Πολίτες του Τόπου μας. Ειδικότερα :

α. Κανένα οικόπεδο ακαθάριστο εντός τοι οικιστικού ιστού

β. Καμία οικοδομή χωρίς μέτρα πυροπροστασίας (μία γεννήτρια και μια αντλία μπορούν να σώσουν την ιδιοκτησία σας, ειδικά και αν υπάρχει πισίνα)

γ. Καθολική και εθελοντική συμμετοχή στην επιτήρηση των Δασών εγγύς και πέριξ του οικιστικού ιστού μας με Δείκτη Επικινδυνότητας 4, κατάσταση που επιβάλει όλα τα πυροσβεστικά οχήματα μέσα στα αστικά και περιαστικά δάση, μόνιμα σταθμευμένο καθ’ όλη τη θερινή περίοδο εντός του ΝΙΕΘ και του Δάσους ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

δ. Για επικοινωνία – ενημέρωση με το Κέντρο Επιχειρήσεων, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2108040580 και σε περίπτωση άμεσης ανάγκης το τηλέφωνο του Δημάρχου Πεντέλης +306945705260. 

 1. Οι Τοπικοί Αντιδήμαρχοι να μεριμνήσουν :

α. Για τη συντήρηση των Πυροφυλακείων εντός της ζώνης ευθύνης τους και συγκεκριμένα :

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ : ΚΑΤΣΟΥΛΙΕΡΗ, ΜΙΚΡΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ : ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ : ΔΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

β.  Ενισχυόμενοι με δύο (2) νέες αρπάγες από 20/3/2019, να μεριμνούν καθημερινά για τη περισυλλογή των κλαδεμάτων και το θρυμματισμό με το ειδικό μηχάνημα (θρυμματιστή) που ο Δήμος μας έχει μισθώσει.

γ. Τον πλήρη έλεγχο και προετοιμασία των υδατοδεξαμενών των ελικοπτέρων ERICSON με καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου, πλήρωση των δεξαμενών, ύπαρξη των αναγκαίων σωληνώσεων για την εκ του μακρόθεν τροφοδοσία με νερό καθώς επίσης και εξασφάλιση πρόληψης κινδύνων ατυχήματος από παιδιά που θα θελήσουν να κολυμπήσουν στις υδατιοδεξαμενές ελικοπτέρων.

 1. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας του Δήμου :

α. Να αποστείλει έγγραφο προς την ΕΥΔΑΠ και τον ΑΔΜΗΕ για τον έλεγχο των πυροσβεστικών κρουνών και το πλύσιμο των πυλώνων υπερύψηλής τάσης αντίστοιχα.

β. Να μεριμνήσει για την επικαιροποίηση του σχεδιασμού και την ανάρτησή του στις Ιστοσελίδες του Δήμου και του Δημάρχου καθώς και να θέσει σε λειτουργία κοινοποιώντας στους Πολίτες – Δημότες την εφαρμογή PENTELI SOS

γ.  Να εκδόσει ανακοινώσεις και οδηγίες αυτοπροστασίας των Πολιτών σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.           

δ. Στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων που δίδουν οι αντίστοιχοι κωδικοί να μεριμνήσει για την προμήθεια νέων φορητών ασυρμάτων (ΤETRA).

 1. Η Δ/νση Διοκητικών Υπηρεσιών του Δήμου να προωθήσει άμεσα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο , πρόταση για την πρόσληψη δεκαεννέα (19) τετραμηνιτών (όπως έκανε για το έτος 2018) ως εργάτες πυροπροστασίας – πυρασφάλειας.
 1. Η Δ/νση Υποδομών σε συνεργασία με το Τεχνικό Συνεργείο του Δήμου να μετατρέψει τα εκχιονιστικά μηχανήματα σε πυροσβεστικά έως την 15/4/2019 και να επιμεληθούν της συντήρησης και της υπηρεσιακής ετοιμότητάς τους.
 1. Η Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών να συνδράμει στις άλλες Δ/νσεις σε θέματα αρμοδιότητάς της.
 1. O Υπεύθυνος του Κ.ΕΠΙΧ. εθελοντής να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία του επικοινωνιακού συστήματος και τη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, με εθελοντές και ΙΔ.Ο.Χ. από 1/5/2019
 1. Παρακαλούνται :

α. Το Υπουργείο Εσωτερικών, για την άμεση έκδοση απόφασης κατανομής πιστώσεων για το έτος 2019 για δαπάνες πυροπροστασίας.

β. Η Περιφέρεια Αττικής να εξασφαλίσει υδροφόρα οχήματα είκοσι (20) τόνων, για την ανατροφοδότηση των δεξαμενών πλήρωσης των ελικοπτέρων ERICSON και να πραγματοποιήσει αυτοψία και δοκιμή στους χώρους των υδατοδεξαμενών σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό σώμα.

γ. Η ΕΥΔΑΠ να ελέγξει τους πυροσβεστικούς κρουνούς στη ζώνη ευθύνης του Δήμου μας.

δ. Η ΑΔΜΗΕ να φροντίσει για το πλύσιμο των πυλώνων υψηλής τάσης και την ορθή λειτουργία του πεπαλαιωμένου δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

ε. Το Δασαρχείο Πεντέλης να συντηρήσει το δρομολόγιο σύνδεσης των δασικών δρόμων της Δυτικής με την Ανατολική πλευρά του Πεντελικού (Νταού Πεντέλης – Άγιος Σπυρίδωνας – Μαυρινώρες – Κατσουλιέρη – Πρώην Εργοστάσιο Μουζάκη – Λατομείο Ράϊκου – Περιφερειακός Κηφισιάς) και να συνδράμει στην έγκριση και υλοποίηση των μελετών που αφορούν στους καθαρισμούς των Δασών ΝΙΕΝ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΕΞΟΧΩΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ

στ. Οι ευαίσθητες μονάδες εκπαίδευσης και υγείας εντός των ορίων του Δήμου μας, να σχεδιάσουν για την πρόληψη και πυρασφάλεια των υποδομών τους και την εκκένωσή τους εφόσον απαιτηθεί.

ζ. Οι προς ενέργεια αποδέκτες να υλοποιήσουν όλα τα μέτρα πρόληψης και πυρασφάλειας που διαλαμβάνονται στο παρόν.

η. Επισημαίνουμε την άριστη συνεργασία με τους 9ο και 12ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς και το Α’ και Β’ Τμήματα Τροχαίας Βορειοανατολικής Αττικής, τους οποίους καλούμε στη στήριξη εφαρμογής του παρόντος.

 1. ΙΔΡΩΤΑΣ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.

 

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ                           Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

       ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

          ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΑΚΟΣ                              ΣΤΕΡΓΙΟΥ – ΚΑΨΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 

 

 

 

print