thessi.gr

thessi.gr

Νώντας Γαρδέλης: Εδώ και ένα χρόνο έχω δηλώσει την επιθυμία μου να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΙΝΤΕΟ

«ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙΣ – ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ» το όνομα του συνδυασμού του

Αυτοδιοικητικές εκλογές Μαΐου 2019. Περίπου 100 ημέρες έχουν απομείνει μέχρις ότου οι πολίτες αναδείξουν με την ψήφο τους τις νέες διοικήσεις στους δήμους και τις περιφέρειες στην χώρα μας. Στους δήμους που η «Θ» και το thessi.gr δραστηριοποιείται, το προεκλογικό σκηνικό έχει σχεδόν διαμορφωθεί.

Δήμος Αμαρουσίου. Μετά την επιλογή του Γιώργου Πατούλη να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής, στο Μαρούσι θα έχουμε ασφαλώς νέο δήμαρχο.

Ένα από τα πρόσωπα που έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους για το δήμο Αμαρουσίου είναι και ο Επαμεινώνδας Γαρδέλης, ο Νώντας όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι φίλοι του.

Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον κ. Γαρδέλη και να έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπως πιστεύουμε πως έγινε, με θέμα τι άλλο το Μαρούσι σε σχέση με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Ο Νώντας Γαρδέλης προέρχεται από αυτοδιοικητική οικογένεια, αφού ο πατέρας του Αλέξανδρος Γαρδέλης ήταν δήμαρχος του Αμαρουσίου για τρεις θητείες, αρχής γενομένης το 1959, όταν το Μαρούσι βέβαια είχε εντελώς διαφορετική μορφή, απ’ ότι σήμερα. Ο Αλέξανδρος Γαρδέλης ήταν ο πρώτος δήμαρχος στο Μαρούσι που εξελέγη μετά την μεταπολίτευση.

Ο κ. Γαρδέλης στην ερώτησή μας, πότε άρχισε να σκέφτεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος στο Μαρούσι, απάντησε με σαφήνεια, οριοθετώντας την επιθυμία του, που εκφράστηκε και δημόσια, κατά τη διάρκεια της κοπής πίτας του συνδυασμού τους, που διοικεί σήμερα το δήμο, πριν περίπου από ένα χρόνο. Τότε, σε συγκέντρωση της δημοτικής ομάδας, είχε πει στον δήμαρχο, ότι «εάν οι συνθήκες οδηγήσουν τον κ. Πατούλη να κατέβει στις εκλογές εκτός Αμαρουσίου, τότε εγώ θα είμαι υποψήφιος». Διευκρίνισε ακόμη ότι ο ίδιος όταν έκανε γνωστή την επιθυμία του, απευθυνόμενος σε όλα τα μέλη της δημοτικής ομάδας, τους ζήτησε, αν υπάρχει ανάλογη επιθυμία από κάποιους να το δηλώσουν. «Αλλά κανείς δεν μίλησε. Και μάλιστα είχα δηλώσει ενώπιον της δημοτικής ομάδας ότι αν ο κ. Πατούλης θα ήταν υποψήφιος στο Μαρούσι, θα ήμουν μαζί του και πάλι», μας είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Γαρδέλης αναφέρεται στο ιστορικό της εμπλοκής του στα κοινά του Αμαρουσίου, που ξεκινάει το 1998, ως νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος και ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης, αφού είχε ηγηθεί ψηφοδελτίου και συνεχίζεται και την επόμενη τετραετία (2002-2006), εκλεγείς τότε, ως πρώτος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Ρώτα. Με αφορμή τη συμμετοχή του για δύο τετραετίες στο δημοτικό συμβούλιο του Αμαρουσίου, στα έδρανα της μειοψηφίας, θεωρεί ότι ήταν μεγάλη η συμβολή του, αυτό το διάστημα, στο να αντιπολιτευθεί τον τότε δήμαρχο Παναγιώτη Τζανίκο.

«Για μένα το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην απόφασή μου να είμαι υποψήφιος δήμαρχος, διότι είχα σκοπό, μετά από 22 χρόνια στα αυτοδιοικητικά και με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις που έχω αποκτήσει, να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση του Μαρουσιώτικου λαού, από τη θέση του υποψηφίου δημάρχου», απάντησε ο κ. Γαρδέλης σε σχετικό ερώτημά μας.

Για το θέμα της απλής αναλογικής, κατέθεσε τη δική του άποψη, θεωρώντας ότι είναι μια πρόκληση για όλη την αυτοδιοίκηση, για το πώς θα λειτουργήσει και ότι με αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του δημοτικού συμβούλου και όχι του δημάρχου.

Ακολούθησε από τον υποψήφιο πλέον δήμαρχο του Αμαρουσίου ένα flash back αναφορικά με τη συμμετοχή του στη διοίκηση του δήμου τα τελευταία 13 χρόνια περίπου, με δήμαρχο τον Γιώργο Πατούλη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου για πολλά χρόνια, επισημαίνοντας ότι η εκλογή του έτυχε της συνολικής αποδοχής των μελών του. Ακόμη ο κ. Γαρδέλης έχει περάσει από τις θέσεις του Αντιδημάρχου, Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος τελευταία, ενώ μας υπενθύμισε ότι στην αρχή της θητείας του είχε αναλάβει την ευθύνη για το ξήλωμα των διαφημιστικών πινακίδων.

Στην ερώτηση αν συνεχίζει να στηρίζει τη σημερινή διοίκηση μας είπε: «Στηρίζω την προσπάθεια αυτή, πλην όμως, οφείλω να ομολογήσω ότι σε πολλές περιπτώσεις που θεωρώ ότι δεν πρέπει να ψηφίσω ορισμένα θέματα, παρ’ όλο ότι ανήκω στην πλειοψηφία του δήμου Αμαρουσίου, το κάνω ευθαρσώς και δικαιολογούμενος για τη στάση μου απέναντι στους συναδέλφους μου».

Ο κ. Γαρδέλης ανακοινώνοντας το όνομα του νέου συνδυασμού που ηγείται ο ίδιος της προσπάθειας και που είναι «ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙΣ – ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ», θέλησε να εξηγήσει την προέλευσή του. «Το Μαρούσι μπορείς. Είναι για να δώσουμε στον πολίτη να καταλάβει ότι ναι μεν έχουνε γίνει πολλά στο Μαρούσι, αλλά μένουν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Το Μέλλον Στα Χέρια σου. Είναι να καταλάβει ο πολίτης ότι έχει και αυτός το μερίδιο της ευθύνης απέναντι σ’ αυτούς που ψηφίζει».

Όπως μας είπε ο συνδυασμός τους απευθύνεται και στους 48 χιλιάδες Μαρουσιώτες που έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές, βγάζοντας όμως απ’ έξω κάποιες «ακραίες εξαιρέσεις», όπως διευκρίνισε και εξέφρασε την ευχή να μην είναι νικητής των εκλογών η αποχή.

Για το προεκλογικό σκηνικό που έχει ήδη διαμορφωθεί στο Μαρούσι ο κ. Γαρδέλης κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία αντιπαλότητα με κανέναν ανθυποψήφιό του και ο πολίτης ανεπηρέαστος θα πρέπει να ψηφίσει, γιατί, όπως υποστήριξε οι μπλέ, πράσινοι, κόκκινοι ή πορτοκαλί συνδυασμοί, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Εστίασε στο γεγονός ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο Σύριζα, αν και είχαν δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν συνδυασμούς, στο Μαρούσι έγινε το αντίθετο.

Ο κ. Γαρδέλης στην ερώτηση αν του έχουν γίνει προτάσεις συνεργασίας από διάφορους ανθυποψηφίους του, απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας ότι τη συνεργασία την εννοούσαν να συμμετάσχει εκείνος στο δικό τους ψηφοδέλτιο. «Η απάντησή μου ήταν, καλώς να έλθουν στο δικό μου ψηφοδέλτιο, γιατί πολλά θα έχουν να κερδίσουν και λιγότερα θα χάσουν», μας είπε.

Το δυνατό του στοιχείο, έναντι των άλλων ανθυποψηφίων του ο Νώντας Γαρδέλης το περιγράφει: Το ότι γεννήθηκε και ζει σ’ αυτή την πόλη. Το γεγονός ότι από τη στιγμή που γεννήθηκε, λόγω της ενασχόλησης του πατέρα του με τα κοινά, ζούσε σ’ ένα σπίτι που τα προβλήματα του Αμαρουσίου ήταν γνωστά. Εκδήλωσε ακόμη την απεριόριστη αγάπη που έχει για την πόλη, μελετώντας συγχρόνως τα προβλήματά της και από τα έδρανα της μειοψηφίας αρχικά και τη πλειοψηφίας αργότερα.

Ως πρώτη προτεραιότητα να δοθεί άμεση λύση στο Μαρούσι ανέφερε την ανεργία, καταθέτοντας τη δική του πρόταση, υποστηρίζοντας ότι στο Μαρούσι υπάρχουν περισσότερες από 6.000 επιχειρήσεις και η συνεργασία μαζί τους θα μπορούσαν να απορροφήσουν Μαρουσιώτες άνεργους.

Ως δεύτερη προτεραιότητα αξιολόγησε τα έργα υποδομής. Αναλύοντας μάλιστα το θέμα μας είπε ότι εννοεί την αποχέτευση τα όμβρια και κυρίως, όπως ανέφερε την προσβασιμότητα των πεζών, εννοώντας τα πεζοδρόμια. Πρότεινε μάλιστα να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός για να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις.

Στην ερώτηση για το θέμα της μεταφοράς του καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι, αν τον ικανοποιεί η απόφαση που έχει παρθεί από το δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Γαρδέλης προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση και τη διαδρομή ακολουθήθηκε γενικά στην περιοχή και κατέληξε ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα, μεμονωμένα, και ότι ο επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει εκεί θα πρέπει, εφ’ όσον θέλει να συνυπάρξει με τον δήμο, να έρχεται απευθείας στο δημοτικό συμβούλιο και να ενημερώνει για την επένδυσή του. Και κατέληξε; «Κατ’ αρχήν είμαι αρνητικός, γιατί δεν θα πρέπει να γίνονται εν κρυπτώ οι οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις για αυτά που γίνονται σε μια πόλη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


print