thessi.gr

thessi.gr

Μονοήμερη εκδρομή στην Τεγέα Αρκαδίας. Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης “ΙΩΝΙΑ”. Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Πάμε Τεγέα, πάμε Τρίπολη, φύγαμε για Αρκαδία. Μονοήμερη εκδρομή πραγματοποιεί ο Σύλλογος μας, οι Μικρασιάτες Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ».

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018. Αναχώρηση το πρωί, ώρα 08:00 από την Πεύκη. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη βρίσκεται η Ιερά Μονή Βαρσών. Πρόκειται για ένα πανέμορφο μοναστήρι καθώς επικρατεί μια εκπληκτική διαμόρφωση πλακόστρωτων και χρωματιστών πλαισίων από διακοσμητικά φυτά, που απολαμβάνει ο επισκέπτης καθώς περιέρχεται τους διαμορφωμένους με τόση τάξη χώρους.

Η Μονή είναι ανδρική και έχει κοινοβιακό χαρακτήρα. Πρόκειται για Σταυροπηγιακή Μονή.

Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας. Το εκθεσιακό πρόγραμμα αφηγείται την ιστορία της γέννησης και εξέλιξης της ισχυρότερης πόλης της Αρχαίας Αρκαδίας, της Τεγέας. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ιερά της και δη το ιερό της Αθηνάς Αλέας, ένα από τα πιο φημισμένα πελοποννησιακά ιερά.

Παρουσιάζονται εκθέματα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς μέχρι και τους αρχαϊκούς χρόνους.

Η αφήγηση ξεκινά από τις σημαντικές προϊστορικές θέσεις της Νεολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χάλκου και συνεχίζεται με τα σημαντικά αγροτικά ιερά της Τεγεάτιδος, τα οποία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία δημιουργίας της Τεγέας.

Η ανάπτυξη μνημειακών αρχιτεκτονικών μορφών (δωρικά αρχιτεκτονικά στοιχεία – τεγεατικά επίκρανα) συνδέεται άρρηκτα με την δημιουργία ενός ισχυρού κέντρου εξουσίας και την οριστική συγκρότηση της πόλης. Παρουσιάζεται μία ιδιαίτερη κατηγορία μνημείων, των αρκαδικών Ερμών.

Οι αρκαδικοί Ερμαί, αφιερώματα ιδιωτών σε ιερά, αποτελούν αφαιρετικές απεικονίσεις θεών ή θεοτήτων. Επιχωριάζουν στην Τεγέα. Ιστορείται η εξέλιξη της πόλεως από τους κλασικούς μέχρι και τους Ύστερους Ρωμαϊκούς Χρόνους.

Παρουσιάζονται διάφορες πτυχές της ζωής της πόλεως.  Η αφήγηση ξεκινά με την οικονομία (εκχρηματισμός, μέτρα και σταθμά, εμπόριο), συνεχίζεται με τις λατρείες, τους αθλητικούς αγώνες και ολοκληρώνεται με το θάνατο. Η αφήγηση κορυφώνεται.

Παρουσιάζεται το μεγάλο ιερό της Τεγέας, το ιερό της Αθηνάς Αλέας. Γύρω από αυτό συγκροτήθηκε η πόλη της Τεγέας. Εξιστορείται η εξέλιξή του από τους γεωμετρικούς μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους: Γέννηση – Μνημειοποίηση και Αναμόρφωσή του τον 4ο αιώνα π.Χ. από τον αρχιτέκτονα και γλύπτη Σκόπα.

Υπαίθρια έκθεση. Αναπτύσσεται στον αύλειο χώρο του Μουσείου και χωρίζεται σε δύο ενότητες.

Στην ενότητα, Δημοσίος Βίος, παρουσιάζονται επιλεγμένες επιγραφές, σχετικές με τη δημόσια ζωή στην Τεγέα, ενώ στην ενότητα, Το Επέκεινα, ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες. Η υπαίθρια έκθεση καλύπτει μία χρονική περίοδο από τους Ύστερους Αρχαϊκούς – Πρώιμους Κλασικούς μέχρι και τους Ύστερους Ρωμαϊκούς Χρόνους.

Στις 13:00 Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας.

Το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας, που δημιουργήθηκε το 1996, βρίσκεται στο όμορφο πάρκο της Επισκοπής Τεγέας. Το μουσείο ανήκει στον Τεγεατικό Σύνδεσμο, ο οποίος ιδρύθηκε το 1885 και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει πολλά για την πολιτισμική διαπαιδαγώγηση των κατοίκων της Τεγέας και της γύρω περιοχής.

Στεγάζεται στο δεύτερο όροφο ενός όμορφου πέτρινου κτηρίου, το οποίο παλαιότερα φιλοξενούσε την Οικοκυρική Σχολή Τεγέας, και βρίσκεται ανάμεσα στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αλέας Αθηνάς και του βυζαντινού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η πλούσια συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει τοπικές φορεσιές, παραδοσιακά υφαντά, κεντήματα, αργαλειούς, γεωργικά εργαλεία, σκεύη καθημερινής χρήσης και φωτογραφίες από την περιοχή της Τεγέας.

Επίσης, υπάρχουν αναπαραστάσεις παλιών εργαστηρίων, όπως πεταλωτήριο, τσαγκάρικο, κηροπλαστείο, κουρείο, ξυλουργείο και σιδηρουργείο, καθώς και χώρων παραδοσιακών σπιτιών του τόπου (σάλα, κρεβατοκάμαρα, κουζίνα, γωνιά, πλυσταριό, ζυμωτήρι). Στη συνέχεια στο Αρχαιολογικό Πάρκο Τεγέας (Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου).

Βρισκόμαστε στην αρχαία αγορά της πόλεως των Τεγεατών. Με ευλάβεια και κατάνυξη ακολουθούμε τα βήματα της Παναγιάς, που μας ξεναγούν στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Παλαιάς Επισκοπής, έκτασης 60 στρεμμάτων. Πρώτος μας σταθμός το τοξωτό ανάλημμα του αρχαίου θεάτρου των ελληνιστικών χρόνων, δωρεά στους Τεγεάτες από τον Αντίοχο το Δ’ τον Επιφανή.

Και πάνω του ο βυζαντινός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πεντάτρουλος και σταυροειδής, μεγαλειώδες κομψοτέχνημα του 11ου αιώνα μ.Χ. Περνώντας τη βόρεια γέφυρα του θεάτρου, αντικρίζουμε δεξιά το τμήμα του μεσαιωνικού τείχους του 10ου αιώνα μ .Χ. με την περίφημη «Ανατολική Πυλίδα». Αριστερά βρίσκονται τα ερείπια της Αγοράς των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ενώ στο κέντρο της ανασκαφής κυριαρχεί ο τελευταίος παλαιοχριστιανικός επισκοπικός Ναός της Τεγέας (τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική), με βαπτιστήρι και λουτρό. Η καταστροφή του από φωτιά στις αρχές του 7ου αιώνα σηματοδοτεί το τέλος της αρχαίας Τεγέας, που αποτέλεσε σημαντικό επίκεντρο διάδοσης της χριστιανικής πίστης και λατρείας.

Παρακάμπτοντας αριστερά τον αρχαιολογικό περίβολο και ακολουθώντας το επίκεντρο του μαρμάρινου ανδριάντα του ηρώου πεσόντων, το βλέμμα μας φτάνει στο Μέγαρο της Οικοκυρικής Σχολής, που στεγάζει το περίφημο Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας. Βγαίνοντας έξω από το μεσαιωνικό περίβολο, θα περάσουμε την Πύλη του Ολυμπισμού, για να αντικρίσουμε στο βάθος το διονυσιακό και ολυμπιακό αμφιθέατρο, όπου δεσπόζει ο μαρμάρινος ολυμπιακός βωμός.

Κάτω από τα πόδια μας βρίσκεται το «Φρέαρ του Κήπου», που άρδευε το πασίγνωστο στο πανελλήνιο αγροκήπιο του Τεγεατικού Συνδέσμου. Γύρω μας τέσσερα αιωνόβια πλατάνια και αριστερά μια επιγραφή στο μεσαιωνικό τείχος θυμίζει την ιστορική απόφαση (22 Μαΐου 1934) αφής και μεταφοράς της φλόγας από την Ολυμπία στους τόπους τέλεσης κάθε φορά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ανατολικά, η μεγάλη στοά με τις φλαμουριές μάς οδηγεί στην κεντρική πύλη του Ιερού Ναού. Προχωράμε δεξιά για να φτάσουμε στα παραχωμένα σε βάθος τριών-τεσσάρων μέτρων κτήρια της δυτικής πλευράς της Αρχαίας Αγοράς (ορθογώνιας, με πιθανές πλευρές 100Χ300 μ.) Αριστερά μας βρίσκεται ο βωμός αυτοκρατορικής λατρείας των ρωμαϊκών χρόνων και λίγα μέτρα πιο κάτω, στα δεξιά μας αποκαλύπτεται η νότια πύλη της Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Τεγέας. Φτάνουμε έτσι στον «εξωνάρθηκα» του Αρχαιολογικού Πάρκου.

Εδώ δυο πρόσφατες ερευνητικές τομές (βρίσκονται σε βάθος ενός μέτρου), με μεσοβυζαντινά για την ώρα ευρήματα, τονίζουν τον ιερό περίβολο του επισκοπικού παλαιοχριστιανικού ναού του Θύρσου. Στο μωσαϊκό δάπεδο της περίφημης βασιλικής αναπαριστάται νοσταλγικά ο χαμένος παράδεισος της Εδέμ, με τα ψηφιδωτά των δώδεκα μηνών του χρόνου και τον περίτεχνο θαλασσινό διάκοσμο, που συμβολίζει τον ωκεανό που περιβάλλει τη γη.

Ενώ το συνεχόμενο αριστερό παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδος και το βαπτιστήριο με τη μεγάλη μαρμάρινη λεκάνη, ακτίνας 1,50 μ. με μωσαϊκό διάκοσμο δαπέδου, επισημαίνουν την ύπαρξη ενός σημαντικού θρησκευτικού κέντρου, που περιμένει την παραπέρα ανάδειξή του. Αφήνουμε στην καμπή του δρόμου δεξιά μας το φυτώριο του αγροκηπίου και φτάνουμε στην «εξέδρα του νόστου» με τα τέσσερα ιωνικά κιονόκρανα.

Συνεχίζουμε να βηματίζουμε ανατολικά, στα δεξιά μας ο χώρος διεξαγωγής του διαγωνισμού χορού και τραγουδιού, που κάθε χρόνο σηματοδοτεί το τέλος του πανηγυριού. Μπαίνοντας πάλι στο μεσαιωνικό περίβολο των τειχών, το βλέμμα μας ταξιδεύει μέχρι το βόρειο τέρμα της παράλληλης στο μεσαιωνικό τείχος στοάς ενώ μπροστά μας η «Μικρή Ανασκαφή» με έναν πλατύ τοίχο θεμελίων μας παραπέμπει στο μεσαιωνικό παλάτι του Νικλίου, όπως μετονομάστηκε στα μεσοβυζαντινά χρόνια η αρχαία Τεγέα.

Μια οκταγωνική σύνθεση με δέντρα αριστερά , το «Μνημείο των Δημοτών», υποδηλώνει τους οχτώ καταρχήν και κατόπιν εννιά περιφερειακούς δήμους που συνοικίστηκαν για να αποτελέσουν το Δήμο των Τεγεατών.

Τελευταίο αντικρίζουμε το μνημείο ευγνωμοσύνης του Τεγεατικού Συνδέσμου, το μπρούτζινο άγαλμα της Τεγεάτισσας Μάνας. Ολοκληρώνεται έτσι η νοσταλγική περιήγησή μας στην Τεγέα του Χθες, που με χαρά περιμένει τους επισκέπτες του Σήμερα αλλά και του Αύριο.

14:30: Τρίπολη – Άλσος για γεύμα

16:00: Πλατεία Άρεως για καφέ

17:30: Αναχώρηση για Αθήνα

Καλό μας ταξίδι! 

Κόστος μονοήμερης εκδρομής 10€.

Δηλώσετε συμμετοχή. Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «ΙΩΝΙΑ». Σας περιμένουμε.

Επικοινωνία:

Γιώργος Γαζεπίδης – 6973805584

Βούλα Σταυρίδου – 6947783309

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


print