thessi.gr

thessi.gr

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ: Δυνατά στην κοινωνία για την κοινωνία

Η Δημοτική Κίνηση Κηφισιάς, Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία για την Αυτοδιοίκηση ΑΝ.Α.Σ.Α. ενημερώνει:

Ανοίγουμε διάλογο με την κοινωνία, σε πνεύμα ανταλλαγής σκέψεων και συνεννόησης, ώστε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019, να είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε την πόλη και τους πολίτες της, δημιουργικά, δημοκρατικά αξιόπιστα, βασισμένοι σε ένα συμφωνημένο προγραμματικό πλαίσιο συνεργασίας, μεταξύ πολιτών και αυτοδιοικητικών ομάδων, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κίνησης Κηφισιάς, Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία για την Αυτοδιοίκηση ΑΝ.Α.Σ.Α., κ. Παναγιώτης Κανακάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει ο ίδιος, ενώ δεν απέκλεισε να τεθεί στην κρίση των πολιτών, σε περίπτωση προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ και άλλων δημοτικών παρατάξεων.

Στη χθεσινή ικανοποιητική βάση συμμετοχής των πολιτών, ανοικτή γενική συνέλευση της ΑΝ.Α.Σ.Α., ο κ. Κανακάκης έθεσε σειρά σημαντικών θεμάτων που πρέπει να απασχολήσουν τους πολίτες και τις δημοτικές παρατάξεις που θα μετάσχουν στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις πολιτών οι οποίοι ανέφεραν προβλήματα που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν σε επίπεδο υποδομών, ενέργειας, σχολείων, καθαριότητας, διοδίων κ.α.

Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΑΝ.Α.Σ.Α. κ. Γιώργος Μαθόπουλος, τονίζοντας πως από σήμερα η Δημοτική Κίνηση ΑΝ.Α.Σ.Α., επανέρχεται στο διάλογο με τους πολίτες καθώς είχε αναστείλει τη λειτουργία της, από όταν συγκροτήθηκε ο εκλογικός συνδυασμός «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» με την οποία εκπροσωπείτε στο Δημοτικό Συμβούλιου της Κηφισιάς.

Τέλος την ανοιχτή συνέλευση έκλεισε ο πρόεδρος της ΑΝ.Α.Σ.Α. κ. Π. Κανακάκης και αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους πολίτες για την μαζική συμμετοχή τους, έδωσε ραντεβού για επόμενες κεντρικές ανοιχτές συναντήσεις, αλλά και μικρότερες, σε επίπεδο γειτονιάς.

Γραφείο Τύπου

Ολόκληρη η ομιλία του Παναγιώτη Κανακάκη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΑΝ.Α.Σ.Α. ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 23-9-2018

Αγαπητοί φίλες και φίλοι, αγαπητοί συντοπίτες.

Θέλω να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε μαζικά στο κάλεσμα της δημοτικής παράταξης Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία για την Αυτοδιοίκηση, ΑΝ.Α.Σ.Α. προκειμένου να αρχίσουμε την συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας.

Σκοπός και στόχος της σημερινής συγκέντρωσης  είναι να θέσουμε τα βασικά θέματα που απασχολούν σημαντικά την πόλη μας και στα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όλες οι δημοτικές παρατάξεις οι οποίες τελικά θα συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Και μιλάω για προεκλογική περίοδο γιατί ατύπως μεν, ουσιαστικά δε, έχει ανοίξει αφού έχουν αρχίσει οι ζυμώσεις μεταξύ των αυτοδιοικητικών για την δημιουργία νέων δημοτικών παρατάξεων, την εκδήλωση προθέσεων από αρκετούς για κάθοδο σαν υποψήφιοι δήμαρχοι στις επόμενες δημοτικές εκλογές και έχουμε και αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων από τις παρατάξεις τους. Διαμορφώνεται ένα νοσηρό κλίμα όπου επικρατούν οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην λειτουργία του δήμου .

Η σημερινή μας συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία ακριβώς για αυτό το λόγο αφού εμείς, προσδοκούμε να καθορίσουμε την προεκλογική συζήτηση πάνω στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας. Κατά την προσωπική μου άποψη και μετρά από μια πορεία είκοσι ετών στο δημοτικό συμβούλιο σε πρώτο πρόσωπο και από μια εμπειρία γενικώς που υπερβαίνει τα 35 χρονιά να αναφερθώ σε ένα ζήτημα που λίγους έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα και δεν είναι άλλο από την λειτουργία  του δήμου σαν διοικητική μονάδα.

Εάν θεωρήσουμε ότι ο δήμος είναι ένα όχημα, το οποίο δεν έχει καλό αμάξωμα και δεν διαθέτει καλό κινητήρα, οποίον οδηγό και να βάλλουμε στο τιμόνι, το όχημα δεν πρόκειται να πάει μακριά.

Στην περίπτωση των δήμων τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, αφού όλες οι κυβερνήσεις που νομοθέτησαν ρυθμιστικές διοικητικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έλαβαν υπόψη τους, τις πραγματικές δυνατότητες που είχαν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Συγκεκριμένα με τη διοικητική μεταρρύθμιση τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ του 2010 συρρικνώθηκε ο συνολικός αριθμός των δήμων από 1100 περίπου σε 325, δημιουργώντας πολύ μεγάλα διοικητικά μορφώματα, προσθέτοντας σωρεία νέων αρμοδιοτήτων που ήταν αδύνατον να ανταπεξέλθουν οι δήμοι, αφού δεν διέθεταν το απαιτούμενο προσωπικό τόσο αριθμητικά, όσο και ποιοτικά. Το τελικό αποτέλεσμα, ήταν οι δήμοι να ασφυκτιούν και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν υποτυπωδώς και στις πιο βασικές λειτουργίες, πολλών δε μάλλον, σε θέματα προγραμματισμού και υλοποίησης βασικών υποδομών που αποφασιζόντουσαν από τα δημοτικά συμβούλια. Σε αυτή τη συγκυρία, βρέθηκε άπλετος χώρος από κάποιους αυτοδιοίκητους  να εφαρμόσουν προσωπικές πολιτικές, πέρα και έξω από τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων του δήμου. Θα αναφερθώ σε κάποια παραδείγματα προκειμένου να καταστήσω σαφές τι εννοώ.

Πρώτο παράδειγμα

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΔΑΜΩΝ

Για την πλατεία στην περιοχή των αδαών έχουμε συζητήσει πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο και έχουμε πάρει ομόφωνες αποφάσεις για την διαμόρφωση της. Ήδη από την προηγουμένη διοίκηση υπήρχε κονδύλι στον προϋπολογισμό και συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα τεχνικών έργων του δήμου. Παραδόξως και ενώ κάθε χρόνο προϋπολογιζόντουσαν για την διαμόρφωση της πλατείας 100.000 ευρώ στο τέλος του χρόνου έκαναν αναμόρφωση του προϋπολογισμού και μηδενιζόταν ο κωδικός. Με την σημερινή δημοτική αρχή μέχρι και σήμερα έχει συμβεί το ίδιο.

Οι δικαιολογίες που βρίσκουν για τη μη υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου είναι παιδαριώδεις, αφού ακόμα και αν υπάρχουν ιδιοκτήτες σε κάποιο κομμάτι του οικοδομικού τετράγωνου, σε τίποτα αυτό δεν εμποδίζει την διαμόρφωση του χώρου, που ανήκει στον δήμο.

Επομένως, πρόκειται περί πολιτικής απόφασης της διοίκησης, να μην εκτελέσει το έργο έχοντας προφανώς κατά νου να προωθήσει κάποια αλλά έργα, σε άλλες περιοχές του δήμου, τις οποίες όμως δεν τις κοινοποιεί, ούτε στους πολίτες, ούτε στο δημοτικό συμβούλιο.

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται παράλογο, αφού όπως λέει η δημοτική αρχή, έχουμε πλεόνασμα 20 εκατομμύριων ευρώ.

Στην ιδιά περιοχή, ακριβώς δίπλα, υπήρχε ένας χώρος ο οποίος αποτελούσε το πράσινο αντιστάθμισμα για την χωροθέτηση και την κατασκευή της εκκλησίας των Αδαμών.

Ούτε η προηγουμένη διοίκηση απαλλοτρίωσε τον χώρο, ως όφειλε βάσει των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο δήμος προς την πολιτεία, ούτε η σημερινή διοίκηση έκανε κάποια προσπάθεια να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να προχωρήσει στην επανεπιλογή του αιτήματος.

Είναι πρωτοφανές ο σημερινός δήμαρχος, αφενός να μην υλοποιεί την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από την μια και από την άλλη, να ομολογεί ότι δεν είναι μέσα στις προθέσεις του να απαλλοτριώσει τον χώρο, έξω και πέρα από κάθε θεσμική διαδικασία.

Δυστυχώς για την περιοχή, ο συγκεκριμένος χώρος χάθηκε και ίσως στο μέλλον ο δήμος να πληρώσει ακριβό τίμημα για την αθέτηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει απέναντι στην πολιτεία, χάνοντας ένα χώρο που ήταν χαρακτηρισμένος πράσινο, από το 1952.

Στους πολίτες βέβαια της συνοικίας θα παραμείνουν καταδικασμένοι στη συνείδηση τους, ως εκείνοι που με την απάθεια τους και την απραξία τους, ευθύνονται για την απώλεια κοινοχρήστου χώρου που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η περιοχή.

Δεύτερο Παράδειγμα

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΓΡΑΜΜΟΥ-ΦΟΙΝΙΚΑ

Την προηγουμένη τετραετία 2010-2014 δόθηκε πολύ μεγάλος αγώνας από την τοπική κοινωνία να ενταχθεί το αποχετευτικό της περιοχής σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Η τότε δημοτική αρχή ακολουθώντας μεθοδεύσεις προέκρινε να εντάξει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα το αποχετευτικό της Εκάλης αγνοώντας προκλητικά την προτεραιότητα του έργου που είχε η περιοχή του Γράμμου -Φοίνικα και λόγω  παλαιότητας και λόγω δυσκολίας.

Πρέπει να ομολογήσω, ότι το συγκεκριμένο έργο καταφέραμε πραγματικά την τελευταία στιγμή να το εντάξουμε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μετά από πολλούς ακροβατισμούς και μέσα από τις άοκνες προσπάθειες του προέδρου του συλλόγου Κηφισός του κυρίου Κυριαζοπούλου, αλλά και μέσα από την υπερβολική πίεση που ασκήσαμε στην δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο.

Ευτυχώς το έργο υλοποιήθηκε αλλά αγνοούμαι πότε θα δοθεί σε λειτουργία αφού η δημοτική αρχή δεν ενημερώνει τους πολίτες και το δημοτικό συμβούλιο.

Σε διοικητικό επίπεδο ο δήμος υπέστη μια πανωλεθρία, αφού μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και την εφαρμογή των μνημονίων, από τη μια το διοικητικό προσωπικό έπρεπε να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις με την εφαρμογή του νέου διοικητικού πλαισίου και τη συνένωση των υπηρεσιών τριών πρώην δήμων και από την άλλη, υπήρχε συρρίκνωση του αριθμού του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να μπορεί να γίνει αντικατάσταση με πρόσληψη ισάξιου προσωπικού.

Το γεγονός αυτό αναστάτωσε την λειτουργία του δήμου με αποτέλεσμα να έχουμε αρνητικές επιπτώσεις ακόμα και σε υπηρεσίες του δήμου που μέχρι τότε είχαν σχετικά καλή λειτουργία.

Σε αυτή τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, συνέτεινε και η απόφαση της σημερινής δημοτικής αρχής να διανείμει τις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων με τέτοιο τρόπο, ώστε σήμερα η τεχνική υπηρεσία, πρακτικά να εποπτεύεται από τέσσερις αντιδημάρχους, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να δέχεται τέτοιες πιέσεις, που είναι αδύνατον να ανταποκριθεί.

Κατά την άποψη μου, η επόμενη δημοτική αρχή το πρώτο θέμα που θα πρέπει να εξετάσει, είναι η δυνατότητα των υπηρεσιών του δήμου να ανταπεξέλθουν στις σημερινές αρμοδιότητες που έχει η αυτοδιοίκηση και φυσικά, να επιλύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις όποιες αδυναμίες προκύψουν.

Θα είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσει ο δήμος να αποκτήσει διοικητική επάρκεια και εκτελεστική δεινότητα, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα για μεγάλη οικονομία κλίμακας και προσφορά πολύ καλών υπηρεσιών στους πολίτες.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η πρώτη και πιο σημαντική διαπίστωση που κάνω, είναι ότι καμμιά δημοτική αρχή δεν εφάρμοσε πλήρως, όπως όφειλε, το εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διοίκηση διέθετε πολύ μεγάλη πλειοψηφία, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δυσανάλογη με την εκλογική της δύναμη και από την άλλη, κάνεις δεν της επέβαλε να το εφαρμόσει. Όποτε προσπαθήσαμε να διεκδικήσουμε αυτά που προέβλεπε ο νομός πέσαμε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και ήταν αδύνατο να βγάλει κάνεις άκρη. Γιατί δεν ενημερώνεται το δημοτικό συμβούλιο για την μη εκτέλεση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Γιατί το δημοτικό συμβούλιο δεν ενημερώνεται για τις τρέχουσες δικαστικές υποθέσεις του δήμου. Γιατί τα πρακτικά των συνεδριάσεων της εκτελεστικής επιτροπής δεν δημοσιοποιούνται και δεν δίδονται στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του δήμου, όπως προβλέπει ο νόμος, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουμε όλοι μας. Αυτά τα γιατί οφείλει η κάθε δημοτική αρχή να τα απαντήσει γιατί αγαπητοί συντοπίτες χωρίς ενημέρωση στο κυρίαρχο όργανο του δήμου που είναι το δημοτικό συμβούλιο, επικρατούν οι προσωπικές επιλογές του δήμαρχου που υπερβαίνουν τη δικαιοδοσία που του δίνει ο νόμος. Θα αναφέρω δυο χαρακτηριστικές υποθέσεις που αφορούν την διοίκηση του πρώην και νυν δήμαρχου.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Με απόφαση του δήμαρχου και χωρίς να το γνωρίζει το δημοτικό συμβούλιο έγιναν οι εργασίες για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων χωρίς να υπάρχει έγκριση περιβαλλοντικών ορών και χωρίς ο δήμος να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ. Πάρα τα επανειλημμένα ερωτήματα που έθετα συχνά πυκνά για το θέμα αυτό, ουδέποτε έλαβα απάντηση, τόσο για την παράνομη κατασκευή όσο και για τους χρηματοδότες του έργου, που ως γνωστόν, οποιαδήποτε δωρεά, πρέπει να γίνει αποδεκτή από το δημοτικό συμβούλιο. Έως σήμερα, ο σταθμός μεταφόρτωσης λειτουργεί παρανόμως, αφού δεν μπορεί να πάρει άδεια λειτουργίας.

Η υπόθεση των διοδίων είναι ένα θέμα που απασχολεί τον δήμο μας από το 2007.

Έχουμε πάρει σωρεία ομόφωνων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να αποτρέψουμε την εγκατάσταση τους στην περιοχή μας. Προ ολίγων μηνών και προφανώς κατόπιν συνεννοήσεως του δήμαρχου με τον υπουργό υποδομών, ο δήμαρχος προσπάθησε με πλάγιο τρόπο, να αλλάξει τη θέση του δημοτικού συμβουλίου αποδυναμώνοντας τις διαχρονικές θέσεις του δήμου μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να εφαρμόζει το ισχύον κάθε φορά νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό η διαφάνεια των ενεργειών και η τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών Κατά την άποψη μου το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αυτοδιοίκηση, πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί η διαφωνεί κανείς με αυτό. Μόνο έτσι θα μπορούσαμε  να διαπιστώσουμε τα όρια του πλαισίου και φυσικά να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις. Και οι τρεις τελευταίες διοικητικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει στην αυτοδιοίκηση διατείνονταν ότι θέλουν να καταργήσουν το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης των δήμων, το οποίο όμως παρά τις διακηρύξεις, γίνεται όλο και πιο ισχυρό.

Από την εμπειρία της εφαρμογής των δυο πρώτων μεγάλων διοικητικών ρυθμίσεων, του Καποδίστρια και του Καλλικράτη, προκύπτει ότι οι διοικήσεις των δήμων στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, εφάρμοζαν το νομοθετικό πλαίσιο αλακάρτ. Και εγώ ο ίδιος, έχω βαρεθεί να επαναλαμβάνω, την σπουδαιότητα που έχει η εκτελεστική επιτροπή του δήμου, που κατά την άποψη μου, είναι το σημαντικότερο όργανο διοικήσεως γιατί ουσιαστικά παρέχει πληροφόρηση προς τους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες και αποτυπώνει την πραγματική εικόνα του δήμου. Αυτό το όργανο που αποτελείται από το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, πρέπει να συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες και κύριο αντικείμενο του, είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, τα δε πρακτικά των συνεδριάσεων, πρέπει να δίδονται στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και περίληψη τους, πρέπει να δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του δήμου .

Από αυτά που ορίζει ο νόμος, μέχρι αυτά που γίνονται, υπάρχει τεράστια απόσταση και γίνομαι συγκεκριμένος. Την προηγούμενη τετραετία η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε δυο φορές και ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά. Η σημερινή δημοτική αρχή διατείνεται ότι έχει κάνει περισσότερες συνεδριάσεις αλλά και πάλι δεν δίνει τα πρακτικά στην δημοσιότητα. Εμείς η Εκλογική ‘ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» Ανάσα-Αλλάζω-Πολίτες, καταθέσαμε αίτημα και μας δόθηκαν τα πρακτικά 5 συνεδριάσεων μετά από μήνες και φυσικά θα σας πω ότι πέρα του γεγονότος ότι αυτά τα πρακτικά ήταν γραμμένα στο χέρι και συνεπώς δυσανάγνωστα, δεν είχαν καμμιά σχέση με τη λειτουργία αυτού του οργάνου. Γιατί άραγε οι διοικήσεις των δήμων και οι δήμαρχοι να μην θέλουν τη σωστή λειτουργία της εκτελεστικής επιτροπής;

Η εξήγηση είναι απλή:

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ, ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Άλλη μια εξήγηση είναι ότι θα φαινόταν η αναντιστοιχία μεταξύ εξαγγελιών και υλοποίησης έργου. Δηλαδή η ανεπάρκεια της κάθε Δημοτικής Αρχής. Ο Καποδίστριας και ο Καλλικράτης προέβλεπαν το συμμετοχικό προϋπολογισμό και η σημερινή δημοτική αρχή το επαναλαμβάνει σε κάθε περίπτωση ότι ήταν η μοναδική δημοτική αρχή που τον εφάρμοσε ξεχνώντας να αναφέρει ότι ο συμμετοχικός προϋπολογισμός πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του δυο κριτήρια δηλαδή το πληθυσμιακό κριτήριο και τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Ο Δήμος Κηφισιάς, κατήρτισε το συμμετοχικό προϋπολογισμό, προβλέποντας 100.000 ευρώ για την Εκάλη των πέντε χιλιάδων κάτοικων (και των μεγάλων αναγκών όπως φαίνεται), 100.000 ευρώ για την Νέα Ερυθραία των 17000 και 100.000 ευρώ για την ενότητα της Κηφισιάς των 50.000 κάτοικων και αυτό η Δημοτική Αρχή, πέρα και έξω από κάθε λογική, θέλει να μας το περάσει ως ισονομία, παραβιάζοντας προκλητικά την ουσία και το πνεύμα του νόμου. Ο Καλλικράτης προέβλεπε ότι για την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος των τεχνικών έργων το κύριο λόγο θα είχαν τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων τα οποία θα έπρεπε να ακολουθήσουν την διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο. Δηλαδή να έρθουν σε επαφή κατά την διάρκεια του έτους με τις πολεοδομικές ενότητες που υπάρχουν στην περιοχή τους και να ιεραρχήσουν τα προβλήματα προς επίλυση και να κάνουν τις προτάσεις τους προς την Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ουδέποτε ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος και τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων συνεδρίαζαν και αποφάσιζαν χωρίς να έχουν τα απαραίτητα στοιχεία στην κατοχή τους.

Επειδή καθώς φαίνεται οι Δημοτικές Αρχές και οι Δήμαρχοι δε θέλουν να μοιράζονται την εξουσία με κανένα άλλο, έστω και εάν αυτός ανήκει στη Δημοτική τους παράταξη, παρόπλισαν τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων και η Δημοτική Αρχή του δικού μας Δήμου, αποφάσισε να θεσμοθετήσει τα λεγόμενα συνοικιακά συμβούλια, όργανα δηλαδή, που δεν προβλέπονται από το ισχύων θεσμικό πλαίσιο.

Παρά τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις, αλλά και τις προτάσεις μας στην επιτροπή θεσμών και διαδικασιών του Δήμου, στην οποία συμμετείχαμε ενεργά και πρέπει να ομολογήσω ότι ο πρόεδρος της επιτροπής υιοθέτησε τις περισσότερες εξ αυτών, ο δήμαρχος αγνόησε την εισήγηση της επιτροπής και διαθέτοντας την συντριπτική πλειοψηφία, πέρασε την απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και προχώρησε σε εκλογική διαδικασία η οποία απέτυχε παταγωδώς αφού ήταν ελάχιστοι οι υποψήφιοι και γενικά οι πολίτες δεν συμμετείχαν στην διαδικασία. Η διαδικασία απέτυχε και επί της ουσίας, αφού η Δημοτική Αρχή, δεν κατάφερε να υλοποιήσει έστω αυτά τα λίγα που είχαν εντοπίσει οι πολίτες που συμμετείχαν, με αποτέλεσμα σε κάθε επόμενη συνοικιακή συνέλευση να συζητούν τα μικρά έργα που συζητήθηκαν στην προηγούμενη ετήσια συνοικιακή συνέλευση.

Αγαπητοί συντοπίτες οι επόμενες Δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση. ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ΕΝΑ.

Δυο είναι οι μεγάλες αλλαγές που προκρίνει

  1. Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
  2. Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ [ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ]

Και για τα δυο αυτά θέματα ο ομίλων αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια και είμαι ευχαριστημένος που επιτέλους θεσπίστηκαν και πιστεύω να απομπλέκουμε από την αλαζονεία που έδειχναν τόσες τετραετίες οι Δημοτικές Αρχές με την μεγάλη πλειοψηφία που διέθεταν έστω και εάν αυτή δεν ανταποκρινόταν στο εκλογικό αποτέλεσμα που είχαν καταγράψει.

Στον δήμο μας παραδείγματος χάρη, διοικεί η παράταξη που στον πρώτο γύρο των Δημοτικών Εκλογών είχε λάβει το 25 τις εκατό διαθέτοντας 25 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 41.

Στις επόμενες Δημοτικές εκλογές οι προκλήσεις θα είναι μεγάλες και δεν πρέπει να αφορούν μόνο τους επαΐοντες στα αυτοδιοκητικά, αλλά όλους τους πολίτες τους οποίους σας υπόσχομαι στο μέτρο των δυνατοτήτων της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης Ανάσα, θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε με δια δραστικές και συμμετοχικές συναντήσεις -συγκεντρώσεις για τα προβλήματα του δήμου και την αντιμετώπιση τους.

Αυτή τη στιγμή, μαθαίνω, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι της πόλης μας, γύρω στα 13 παλιά και νέα άτομα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όλοι τους προσπαθούν να εκφράσουν την προσωπική τους φιλοδοξία βάζοντας σε δεύτερη μοίρα, η αγνοώντας παντελώς την κατάρτιση μιας πρότασης, για την επόμενη μέρα του Δήμου.

Μαθαίνω επίσης, ότι γίνονται επαφές μεταξύ προσώπων που στο παρελθόν είχαν φτάσει ακόμα και στα δικαστήρια.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι θα γίνουν ανίερες συμμαχίες σε προσωπικό επίπεδο για την νομή της τοπικής εξουσίας παρακάμπτοντας την ουσία των συνεργασιών που δεν είναι άλλη από την συμφωνία σε ένα πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες του Δήμου μας.

Εμείς σαν Δημοτική παράταξη δεν θα κάνουμε μυστικές συμφωνίες με κανέναν όλα θα γίνονται σε κοινή θέα και οι όποιες προγραμματικές συμφωνίες – συνεργασίες θα δημοσιοποιούνται στους πολίτες.

Η ΑΝΑΣΑ, απέδειξε ότι μπορεί να κάνει συνεργασίες. Το πέτυχαμε με την συνεργασία των τριών Δημοτικών παρατάξεων το 2014 και τονίζω ότι, με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες καταφέραμε να πέτυχουμε έστω και σαν αντιπολίτευση το 80 τις εκατό της συμφωνίας που είχαμε κάνει.

Καταφέραμε τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στα τοπικά συμβούλια αλλά και στις επιτροπές που συμμετείχαν τα μέλη μας, να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο(κάτι που ευθαρσώς το ομολογούν και στελέχη της Δημοτικής Διοίκησης) έστω και εάν ως Δημοτική Αρχή δεν θέλησαν να ακολουθήσουν, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τις προτάσεις μας.

Γιατί εμείς προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια να κάνουμε δημιουργική αντιπολίτευση, εξαντλώντας το ρόλο που επιφυλάσσει ο νόμος για τον έλεγχο σκοπιμότητας των αποφάσεων της δημοτικής αρχής, προχωρώντας και στην κατάθεση προτάσεων για την προώθηση της διαφάνειας και των δημοκρατικών διαδικασιών, σε όλες τις λειτουργίες του Δήμου.

Δυστυχώς η Δημοτική αρχή δε θέλησε να μας ακούσει και προχώρησε στην πεπατημένη που είχαν χαράξει οι προηγούμενοι έστω με λιγότερη αλαζονεία, αλλά με το αυτό αποτέλεσμα.

Αναφέρει η Δημοτική Αρχή ότι έχει πλεόνασμα 20 εκατομμύριων ευρών και ότι αυτό οφείλεται στην καλή διαχείριση που έχει κάνει.

Φυσικά δεν λέει ότι πρακτικά έχει κάνει ελάχιστο έργο, ότι δεν έχει ασχοληθεί με τα έργα υποδομής που τόσο ανάγκη έχει η πόλη μας και η ανεπάρκεια της φαίνεται ακόμα περισσότερο και σε απλά πράγματα, όπως ότι πρακτικά έχει απαξιωθεί η υπηρεσία καθαριότητας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Να φαντασθείτε ότι ένας Δήμος που έχει πλεόνασμα (κατά πως λέει η Δημοτική Αρχή) 20 εκατομμύριων ευρών να μην μπορεί να περάσει από ΚΤΕΟ τα περισσότερα οχήματα του Δήμου!

Αγαπητοί φίλες και φίλοι.

Πέρα και πάνω από αυτά που έχουν στο μυαλό τους κάποιοι, προσπαθώντας να σας παραπλανήσουν με υποσχέσεις που στο πρόσφατο παρελθόν δεν υλοποίησαν και σας ξεγέλασαν προκλητικά , πρέπει να καθορίσετε τους δικούς σας όρους, συμμετέχοντας στις διαδικασίες.

Δεν πρέπει να κάνετε ανάθεση εξουσίας σε κανέναν και κατά την άποψη μου, πρέπει να γίνετε πρωταγωνιστές, με την παρουσία σας και με την συμμετοχή σας.

Θα μου επιτρέψετε κλείνοντας αυτή την παρέμβαση στη σημερινή συγκέντρωση, να μιλήσω λίγο για τον εαυτό μου.

Συμμετέχοντας στο Δημοτικό συμβούλιο από το 1995 ως Δημοτικός Σύμβουλος και στις τρεις τελευταίες τετραετίες ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης, δούλεψα με όλες μου τις δυνάμεις αφιερώνοντας πολύ χρόνο για μελέτη των θεμάτων του Δήμου, χρόνο τον οποίο «έκλεβα» στην κυριολεξία από την επαγγελματική μου δραστηριότητα και από την οικογένεια μου εκφράζοντας πάντα τη συλλογικότητα στην οποία ήμουν μέλος και βέβαια εννοώ, τη Δημοτική Παράταξη.

Όσοι με έχουν γνωρίσει από κοντά γνωρίζουν ότι είμαι πολύ δημοκρατικός και πάντα εκφράζω τις αποφάσεις της δημοτικής παράταξης, έστω και σε κάποιες περιπτώσεις δε συμφωνώ, (κάτι που έχει συμβεί και στην τρέχουσα δημοτική περίοδο).

Κάποιοι αυτό το θεωρούν ως αδυναμία, εγώ θεωρώ ότι είναι ακριβώς, η δύναμη της δημοκρατίας, κάτι που σας υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ για εμένα.

Το τελευταίο διάστημα δεν σας κρύβω ότι έχω ακούσει πολλά και έχω δεχθεί πολλές πιέσεις ακόμα και από συνεργάτες για την απεμπλοκή μου, από τα Δημοτικά δρώμενα.

Κάποιοι μου λένε ότι έχω κατέβει τρεις φορές υποψήφιος δήμαρχος και είναι πολλές. Κάποιοι άλλοι μου λένε, ότι έχει τελειώσει η δυναμική μου και κάποιοι άλλοι λένε, να δείξω γενναιότητα και να κάνω ένα βήμα πίσω. Όλες αυτές οι απόψεις με έχουν προβληματίσει και προσπαθώ να καταλάβω τι από όλα αυτά θα μπορούσε να ισχύει.

Από την άλλη πρέπει να σας πω ότι την πρώτη φορά που κατέβηκα υποψήφιος δήμαρχος μου ζητήθηκε και δεν το αποφάσισα η το επέβαλα μόνος μου.

Την δεύτερη και τρίτη φορά, μπήκα σε ανοιχτή εκλογική διαδικασία και εξελέγην.

Σήμερα δεν έχω αποφασίσει τι θέλω να κάνω και αυτό θα εξαρτηθεί από δυο παράγοντες.

  1. Από την δυνατότητα ευρυτέρων προγραμματικών συμφωνιών
  2. Από την δυνατότητα κατάρτισης συνδυασμού που θα φέρει καλό εκλογικό αποτέλεσμα

Δεν σας κρύβω ότι θα με ενδιέφερε η πιθανότητα διοίκησης του Δήμου, γιατί και αποθέματα ενέργειας υπάρχουν και η θέληση μου για δουλειά είναι αστείρευτη.

Επειδή έχω μάθει να είμαι ευγενής και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να υποτιμήσω κανέναν, δεν πρόκειται ποτέ να δηλώσω υποψηφιότητα για τη δημαρχία εάν δεν έχουν προηγηθεί προγραμματικές συμφωνίες και δεν έχουν προβλεφθεί δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη του επικεφαλής της παράταξης.

Οι συνεργασίες που συμφωνούνται με προσωπικούς αποκλεισμούς, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να στείλω ένα μνήμα στους διαμένοντες στον (ομφαλό της γης), δηλαδή στο Κέντρο της Κηφισιάς, όπου κάνουν διάφορα σενάρια για την δική μου συμμετοχή σε άλλες Δημοτικές παρατάξεις. Θα τους απογοητεύσω όλους, γιατί δεν με γνωρίζουν αρκετά, ώστε να ξέρουν ότι ποτέ δεν προσπάθησα να πριμοδοτήσω την προσωπική μου Δημοτική ανέλιξη, αλλά προσπάθησα να εκφράσω τις ανησυχίες της κοινωνίας για μια εναλλακτική και δημοκρατική μορφή διοίκησης του Δήμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


print