thessi.gr

thessi.gr

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ Άννα Ασπραδάκη

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Άννα Ασπραδάκη, Πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης με αφορμή την χειροτονία του Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας μαζί με τον χορευτικό σύλλογο ΕΛΠΑΧΟ Δικταίοι Καστρινοί και τον χοροδιδάσκαλο, λαογράφο Γιώργο Φραγκάκη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1940 στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι Ίμβρου και έλαβε τουρκική υπηκοότητα. Το κοσμικό του όνομα είναι Δημήτριος Αρχοντώνης και οι γονείς του ονομάζονταν Χρήστος και Μερόπη. Φοίτησε στα σχολεία της Ίμβρου και στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και κατόπιν εγγράφηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε αριστούχος το 1961. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος στο μητροπολιτικό ναό της Ίμβρου από τον πνευματικό του πατέρα, τότε Μητροπολίτη Ίμβρου και μετέπειτα Χαλκηδόνος, Μελίτωνα Χατζή και του δόθηκε το όνομα Βαρθολομαίος.
Στις 22 Οκτωβρίου 1991 εξελέγη από την Πατριαρχική Σύνοδο ο 270ός Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πολλές φορές μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομογένεια των Ρωμιών της Πόλης γενικά, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ειδικότερα. Την επίλυση των προβλημάτων αυτών επιζητεί με κατά καιρούς δηλώσεις του στον Τύπο, συναντήσεις με την Τουρκική πολιτειακή ηγεσία, αλλά και μέσω της διπλωματικής οδού.
Σημαντικότερο αυτών θεωρείται το θέμα της άδειας επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή με απόφαση των Τουρκικών Αρχών από το 1971. Θεωρώντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας διευκολύνει την ανοχή προς τις μειονότητες, και ως εκ τούτου και την επίλυση των προβλημάτων της ομογένειας, είναι ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητας ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της (μετά τους σεισμούς του 1999) ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
Τέλος, επιδιώκει, σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες της Τουρκίας, να επισκέπτεται συχνά διάφορες περιοχές της χώρας, πατρογονικές εστίες ελληνισμού (Καππαδοκία, Μύρα της Λυκίας, Πέργαμος κ.ά.), όπου και τελεί τη Θεία Λειτουργία στα ερείπια ναών, σε ένδειξη συναδέλφωσης, κατευνασμού και αλληλοκατανόησης.
Έχοντας επίγνωση του ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελεί το κατεξοχήν σύγχρονο πρόβλημα, που απειλεί τη Δημιουργία του Θεού, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέδειξε την προστασία του περιβάλλοντος αρκετά υψηλά στην «ατζέντα» της Πατριαρχείας του (Σε σημείο μάλιστα ώστε να έχει χαρακτηριστεί ως ο «πράσινος Πατριάρχης). Έτσι, καθιέρωσε την πρώτη Σεπτεμβρίου (αρχή του εκκλησιαστικού έτους) ως Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της, η Άννα Ασπραδάκη του ανέφερε ότι οι δράσεις του και οι πρωτοβουλίες του τυγχάνουν πάρα πολύ θερμής αποδοχής από τους Έλληνες και απολαμβάνει εμπιστοσύνης, όχι μόνο λόγω της ιδιότητάς του, αλλά και του περιεχομένου που δίνει στον πατριαρχικό του ρόλο.

Η Άννα Ασπραδάκη και αφού του δώρισε ένα ιστορικό λεύκωμα της Πεύκης «Οι Μαγκουφανιώτες θυμούνται… Βιώματα και εικόνες του χθε» δήλωσε: «Είναι εξαιρετική τιμή να συναντιέμαι με την Αυτού Θειότητα Παναγιότητα, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.  Ο Πατριάρχης είναι πραγματικά μια εμβληματική προσωπικότητα, όχι μόνο για την Ορθοδοξία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Με εξέπληξε για τη δυνατότητά του να παρακολουθεί τόσο διαφορετικά θέματα και να έχει για όλα άποψη με κύριο κριτήριο την δικαιοσύνη .
Είχα την ευκαιρία να του εκφράσω την υποστήριξη μου για την συνεχιζόμενη προσπάθεια του Πατριαρχείου αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος που κάνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, τον ευχαρίστησα για την προσπάθεια που κάνει να οικοδομήσει γέφυρες μεταξύ των εθνών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


print