thessi.gr

thessi.gr

Η Άννα Ασπραδάκη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης – Συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Η Άννα Ασπραδάκη, Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ ΚΟΙΠΑΠ, επισκέφθηκε μαζί με τον λαογράφο, χοροδιδάσκαλο Γιώργο Φραγκάκη και τον χορευτικό σύλλογο ΕΛ.ΠΑ.ΧΟ  Δικταίοι Καστρινοί την θεολογική σχολή της Χάλκης σ’ ένα διαφορετικό φεστιβάλ χορού υψίστης εθνικής σημασίας.

Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, πριν κλειστεί από τις τούρκικες αρχές το 1971. Οι εγκαταστάσεις της σχολής βρίσκονται στο νησί Χάλκη, ένα από τα Πριγκιποννήσια.
 
Αρχικά ο κύκλος σπουδών ήταν τριετής, αργότερα όμως (1853) έγινε επταετής. Περιελάμβανε ένα πλήρες γυμνάσιο και σχεδόν πλήρη κύκλο θεολογικών μαθημάτων. Το πτυχίο της Σχολής θεωρείται ισότιμο του Πανεπιστημίου. Το 1971 η Τουρκική κυβέρνηση διέκοψε τη λειτουργία της. 
Η Σχολή κατέχει αξιόλογη Βιβλιοθήκη με 40.000 περίπου τόμους, καθώς και μεγάλο αριθμό χειρογράφων κωδίκων. Σπουδαία είναι η συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων, που περιλαμβάνει αρχιερατικά, ιερατικά και διακονικά άμφια, χειρόγραφα και παλαιά έντυπα Ευαγγέλια, Ιερά Σκεύη, Σταυρούς ευλογίας και πολλά αξιόλογα προϊόντα της χρυσοκεντητικής.
 
Πολλοί από τους αποφοίτους της έγιναν Πατριάρχες, κατέλαβαν άλλα ανώτερα και ανώτατα Εκκλησιαστικά διακονήματα και λάμπρυναν Πανεπιστημιακές έδρες.
 
Μέρος της ιστορίας της Σχολής είναι και ο τελευταίος Σχολάρχης της, ο προσφάτως μεταστάς [4 Ιανουαρίου 1991] Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως κυρός Μάξιμος [Ρεπανέλλης], ο οποίος για τέσσερις περίπου δεκαετίες βρισκόταν στο πηδάλιό της. Επί των ημερών του διεκόπη η λειτουργία της και τότε άρχισε με ελάχιστα μέσα το έργο της συντηρήσεως των εγκαταστάσεων μέχρι να επαναλειτουργήσει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι μετά από δύο δεκαετίες «κλεισίματος» [1971-1991] βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, ώστε σήμερα κάθε στιγμή να μπορεί να δεχθεί πάλι σπουδαστές και να διακονήσει την Εκκλησία.
 
Η Άννα Ασπραδάκη δήλωσε:
 «Η συγκίνηση που αισθανθήκαμε όλοι είναι μεγάλη. Σε μια Σύνοδο ιστορικής σημασίας, που πρωτοσταστούςε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ήμασταν παρόντες στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Οι χορευτές του ΕΛΠΑΧΟ Δικταίοι Καστρινοί με τον εξαιρετικό χοροδιδάσκαλο και λαογράφο Γιώργο Φραγκάκη συμμετείχαν σε μια τόσο ξεχωριστή στιγμή της εκκλησιαστικής ιστορίας και σ’ ένα τόσο σπουδαίο, ιστορικό μέρος. Ακούγοντας την κρητική λύρα και το λαούτο και βλέποντας τον λεβέντικο χορό των χορευτών τα συναισθήματα χαράς και περηφάνιας ξεχείλιζαν σε όλους τους παρευρισκόμενους. Είχα την τύχη να έρθω σε επαφή με ένα κομμάτι της ιστορίας μας και να αισθανθώ μια θρησκευτική ανάταση. Η φιλοξενία όλων ήταν εξαιρετική.
Το περιβάλλον της Σχολής, είναι από μόνο του επιβλητικό. Το καλόγουστο κτίριο της, το πολύ πράσινο του λόφου της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος, η ηρεμία του γύρω χώρου και το υποβλητικό περιβάλλον βοηθούν τον κάθε μελετητή να επιδοθεί με όρεξη στην έρευνα και στην σπουδή σε αντίθεση με άλλες Σχολές που ως κτήρια και ως περιβάλλον απωθούν καθηγητές και μαθητές.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πτυχιούχος της Χάλκης και για λίγα χρόνια βοηθός Σχολάρχης της, δείχνει ότι το ενδιαφέρον του θα είναι έντονο γι  αυτό το κεφάλαιο της παιδείας του Γένους.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να συνεπικουρήσει, ώστε σύντομα να δούμε να αξιοποιούνται οι χώροι, η βιβλιοθήκη, ο περιβάλλων χώρος και η παράδοσή της. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καλά οργανωμένο Πατριαρχικό Μεταπτυχιακό Θεολογικό Σεμινάριο, ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις των ενδιαφερομένων στη Δύση. Θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για αλλοδαπούς που επιθυμούν να σπουδάσουν Ορθόδοξη Θεολογία».
print