thessi.gr

thessi.gr

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμαρουσίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλη

Για έργα αντιπλημμυρικά και ομβρίων στο Μαρούσι

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αμαρουσίου στις 16/1/2018, οι κομμουνιστές σύμβουλοι Θανάσης Φωτόπουλος και Μαρία Καρλατήρα, τονίσανε την ανάγκη για αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση. Για μας ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να είναι πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

  1. Σημειώνουμε ότι ο καυγάς Πατούλη – Καραμέρου στοχεύει να συσκοτίσει τους πραγματικούς ένοχους και τα πραγματικά αίτια του «πανελλαδικού» αυτού προβλήματος. Που δεν συνίσταται μόνο σε έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και στο Μαρούσι, με βασικότερο τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς και Πεντέλης – Χαλανδρίου από τα κατάντη προς τα ανάντη, αλλά και σε έλλειψη δικτύων αποχέτευσης ομβρίων σε μια σειρά περιοχές του δήμου.

Η πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο έγινε αφορμή να αποκαλυφθούν βασικοί παράγοντες, που ευθύνονται για το πλημμυρικό πρόβλημα στη χώρα γενικότερα.

Ο πραγματικός ένοχος…

Κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες για τις καταστροφές στον καιρό, στην κλιματική αλλαγή, σε διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες, στους δημάρχους της περιοχής ή στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ η ΝΔ καταγγέλλει την κακοδιαχείριση και την κυβερνητική ανικανότητα των τελευταίων ετών ως τη βασική αιτία της καταστροφικής πλημμύρας.

Όμως, όσο κι αν προσπαθούν, δεν μπορούν να συγκαλύψουν πως ο πραγματικός ένοχος για τις καταστροφές έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.

Οι πραγματικές αιτίες των πλημμυρών

Οι παράγοντες που συνεπιδρούν για να εκδηλωθούν οι πλημμύρες είναι πολλοί. Βασικότεροι εκ των οποίων είναι:

α) Η παράδοση της γης στο μεγάλο κεφάλαιο, με ένα πλαίσιο χρήσεων γης που διευκολύνει την αξιοποίησή της απ’ τους μονοπωλιακούς ομίλους, που τελικά καθορίζει το πώς χτίζονται οι πόλεις, τη ρυμοτομία τους και τον τρόπο κατασκευής τους. Τα μπαζωμένα ρέματα, η άναρχη επέκταση του σχεδίου πόλεως και η πλήρης «τσιμεντοποίηση» των οικοπέδων στη νόμιμη δόμηση είναι βασικές συνιστώσες. Παράλληλα, τα ακατάλληλα σπίτια, ο καταναγκασμός λαϊκών οικογενειών που κατοικούν σε ανασφαλείς υπόγειες κατοικίες, είναι βασική αιτία του αυξημένου αριθμού των θυμάτων.

β) Η έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατορεμάτων και γενικότερα του συνόλου της λεκάνης απορροής και η παντελής αδυναμία του αστικού κράτους να την υλοποιήσει.

Η ουσιαστική αντιμετώπιση των πλημμυρών απαιτεί βαθύτερα και πιο ολοκληρωμένα έργα, που να αγκαλιάζουν ολόκληρη τη λεκάνη απορροής, ξεκινώντας απ’ τα κατάντι προς τα ανάντι σε συνδυασμό με άμεσες παρεμβάσεις στα βουνά, με αναδασώσεις και φράγματα ανάσχεσης νερού και κατακράτησης φερτών υλών στα ορεινά, για να αμβλυνθεί η πλημμυρογένεση στην απαρχή της.

γ) Απουσία προτεραιότητας στα αντιπλημμυρικά έργα.

Γενικά τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα ομβρίων δεν προσφέρονται για την επιβολή τελών και συνεπώς μακρόχρονης κερδοφορίας για το κεφάλαιο με συνέπεια να προηγούνται άλλα έργα στις κυβερνητικές προτεραιότητες (πχ συγκοινωνιακά, επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, λύματα). Από την άλλη μεριά η αποσπασματικότητα των μελετών, η – πολλές φορές – χρονική απαξίωσή τους με παρωχημένα βροχομετρικά δεδομένα, η κατάτμηση και η περιορισμένη στόχευση των έργων σε ξεχωριστούς δήμους, παράγουν έργα ανεπαρκή καθώς και έργα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε ένα δήμο αλλά επιδεινώνουν την κατάσταση στους κατάντη δήμους, ακόμη και σε κατάντη περιοχές του ίδιου δήμου.

  1. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται πιο συγκεκριμένες οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής και της Διοίκησης Πατούλη για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ομβρίων στο Μαρούσι.

– Η Διοίκηση της Περιφέρειας, μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Καραμέρου, προσπαθεί να αποσείσει κάθε ευθύνη από πάνω της ενώ στην πράξη τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων βρίσκονταν μέχρι τώρα στον πάτο των προτεραιοτήτων της.

Πράγματι, με ελάχιστες παραλλαγές η κα Δούρου βαδίζει πιστά στο δρόμο, που χάραξε ο προκάτοχός της κ. Σγουρός.  Περισσεύουν οι διαβεβαιώσεις για άμεσες παρεμβάσεις, καταρτίζονται προϋπολογισμοί εκατοντάδων εκατομμυρίων για αντιπλημμυρικά έργα χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα. Για διάθεση 400 εκ. ευρώ μιλούσε ο πρώτος, για άλλα τόσα η δεύτερη.

Πιο συγκεκριμένα, στον Πίνακα Εκτελεστέων Έργων, όπως διαμορφώθηκε με την πρόσφατη 2η Τροποποίηση (30.6.17), σε σύνολο 1059 έργων με Π/Υ 1.963,7 εκ ευρώ (1.758,5 μετά τη δημοπράτηση) προβλέπεται η εκτέλεση 164 αντιπλημμυρικών έργων από την Περιφέρεια με Π/Υ 409,6 εκ  (376,6 εκ μετά τη δημοπράτηση).

Τι αναμένεται όμως από πλευράς υλοποίησης μέσα στο 2017; Στις προτεινόμενες πιστώσεις για το 2017, σε σύνολο πληρωμών 237,1 εκ οι προβλέψεις για τα αντιπλημμυρικά περιορίζονται μόλις στα 12,9 εκ (5,5%), με τα περισσότερα από αυτά να πηγαίνουν σε συνεχιζόμενα μικρο-έργα και κάποια άλλα να μην απορροφώνται καν. Όσο για τις «Αστικές Αναπλάσεις», το αγαπημένο παιδί των απανταχού αιρετών της άρχουσας τάξης, οι πληρωμές προβλέπονται στα 84,0 εκ.! Να μη ξεχάσουμε και τα 27 εκ. που προορίζονται (μέσα στο 2017) για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στην Ν. Φιλαδέλφεια (20 εκ) και για την «αναβάθμιση του γηπέδου Λεωφόρου Αλεξάνδρας» (7 εκ). Να πού πάνε τα λεφτά!

– Από τη μεριά της η Διοίκηση Πατούλη, όπως επανειλημμένα και με στοιχεία έχουμε αναδείξει κατά τη συζήτηση των Π/Υ του δήμου, και όχι μόνο, έχει επίσης υποτάξει τα έργα που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας, μεταξύ αυτών και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και ομβρίων, στην προώθηση έργων και παρεμβάσεων που προσελκύουν το ενδιαφέρον του μεγάλου κεφαλαίου: Έργα με ΣΔΙΤ (ηλεκτροφωτισμός και άλλα), με συμβάσεις παραχώρησης (υπόγειο πάρκινγκ στην Πλατεία Ευτέρπης), πανάκριβες μεν ήσσονος δε  αποτελέσματος «αναπλάσεις», εικονικούς στην πράξη ποδηλατόδρομους, θεματικά Συνέδρια κ.ο.κ.

Στο πλαίσιο αυτό το επίπλαστο όπως αποδείχθηκε «ενδιαφέρον» της δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί, αντί των Υπηρεσιών της Περιφέρεια, ο ίδιος ο δήμος τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ομβρίων παρά τη δραματική αποδυνάμωση της Τεχνικής του Υπηρεσίας φέρει καθοριστική ευθύνη για τις τεράστιες καθυστερήσεις. Πιο σημαντική απ’ αυτές θεωρούμε τη καθυστέρηση της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς, μέχρι τον ενδιάμεσο αποδέκτη του, του οποίου η επάρκεια θα πρέπει να διαπιστωθεί, όπως επίσης και τους σημαντικούς κινδύνους που δημιουργεί το ρέμα Πεντέλης – Χαλανδρίου. Αυτό δημιουργεί τις εύλογες ανησυχίες και αντιδράσεις φορέων και συλλόγων της πόλης μας, τις οποίες οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι στηρίζουμε.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το ΚΚΕ  καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του Μαρουσιού να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν την άμεση κάλυψη των επιτακτικών αναγκών τους και στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας, στο πλαίσιο ενός συνολικότερο ριζοσπαστικού προγράμματος, που θα σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, το καπιταλιστικό κέρδος και την κυβερνητική πολιτική. Να ανοίξουμε μαχητικά το δρόμο για τη διέξοδο της εργατικής εξουσίας, που είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.-

print