thessi.gr

thessi.gr

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: Δράσεις Οκτωβρίου 2017

Το ΜΚΙΕ τον Οκτώβριος 2017:

 • Δέχτηκε  546 επισκέψεις ασθενών.
 • Οι Ψυχολόγοι  του  πραγματοποίησαν  ραντεβού με  38 ασθενείς.
 • Δόθηκαν γάλατα και πάνες σε 141 παιδιά

Τον μήνα  Οκτώβρη  2017 το φαρμακείο του  Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού δέχθηκε βοήθεια σε φάρμακα και υλικά από 219 πολίτες, οι οποίοι προσήλθαν στο ιατρείο φέρνοντάς τα,  ενώ σημαντική ποσότητα σε φάρμακα και υλικά δεχθήκαμε και από  φορείς της χώρας μας  ως ακολούθως:

 • Ένα (1) Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης.
 • Μία(1)Δημοτική  δομή   Κοινωνικό Φαρμακείο.
 • Τέσσερις (4) Ιερούς Ναούς.
 • Δύο (2) Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Τέλος πάρα πολύ σημαντική υπήρξε η βοήθεια με δωρεές σε φάρμακα από :

 1. Οργανώσειςφιλίας της χώρας μας στην Γερμανία,  Ελβετία, Νορβηγία, που για πολλοστή φορά μας στηρίζουν.
 2. Πολίτεςτης Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας.

Όλη αυτή η προσφορά αξιοποιείται μετά από πολύ σκληρή δουλειά των εθελοντών μας, οι οποίοι ελέγχουν, αξιολογούν  την καλή κατάσταση του κάθε υλικού και τα ταξινομούν, καλύπτοντας αρχικά τις ανάγκες των καταγεγραμμένων ασθενών του ιατρείου μας και στη συνέχεια τα αιτήματα που μας φθάνουν ηλεκτρονικά από δομές από όλη την χώρα.

Με πολλή καλή οργάνωση και αμεσότητα ανταποκριθήκαμε διαθέτοντας σημαντική ποσότητα φαρμάκων σε:

 • Τρία (3) αιτήματα του Κοινωνικού φαρμακείου Βύρωνα.
 •   Δύο (2) αιτήματα του Κοινωνικού Ιατρείου Ν. Σμύρνης.
 • Ένα (1) αίτημα του Ιδρύματος Άγιοι Ανάργυροι.
 • Ένα (1) αίτημα της Λέσχης Αλληλεγγύης Ν. Κόσμου.
 • Ένα (1) αίτημα του Κοινωνικού Ιατρείου Αρκαλοχωρίου Κρήτης

Ενώ ανταποκριθήκαμε σε αιτήματα φορέων για αντιμετώπιση μεμονωμένων περιπτώσεων ασθενών σύμφωνα, με τις συνταγές τους:

 • Επτά (7)  επείγουσες  περιπτώσεις άστεγων συμπολιτών μας
 • Ένα (1) αίτημα της δομής Emfasis
 • Ένα (1) αίτημα του Αλληλέγγυου Ιατρείου Πειραιά.
 • Ένα (1) αίτημα του Κοινωνικού Φαρμακείου Γλυφάδας.
 • Ένα (1) αίτημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας στη δομή προσφύγων Ελαιώνα.
 • Πέντε (5) αιτήματα της Δομής Medin Estia Ιατρική Παρέμβαση
 • Τέσσερα (4) αιτήματα του ΚΥΑΔΑ Δήμου Αθηναίων
 • Έξι (6) αιτήματα της Caritas Hellas πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων.
 • Ένα (1)αίτημα της οργάνωσης Solidarity Now
 • Τριάντα έξι (36)  αιτήματα της οργάνωσης Praksis.

Τέλος με δική μας πρωτοβουλία και προκειμένου να μην λήξουν και πεταχτούν προχωρήσαμε σε δωρεές φαρμάκων,  ειδικών γαλάτων και  ειδικών τροφών σε Φαρμακεία και Κοινωνικές Υπηρεσίες Δημόσιων Νοσοκομείων μεταξύ των οποίων και ογκολογικά φάρμακα μεγάλης αξίας.

Οι εθελοντές του ΜΚΙΕ φροντίζουν ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.

Θέλουμε να ξέρουν οι δωρητές του ιατρείου μας ότι αξιοποιείται η κάθε δωρεά τους στο έπακρο , προσφέροντας ανακούφιση σε ανθρώπους που σε άλλη περίπτωση θα δυσκολεύονταν πάρα πολύ.

To μήνα Οκτώβριο 2017 μας επισκέφτηκαν:

 1. Η κ. Ροδοθέα Σεραλίδου με ομάδα Γερμανών από την εφημερίδα ΤΑΖ,
 2. Ο Mr. Benjamin Beck, ακτιβιστής και σπουδαστής από Halle/ Germany για τη διπλωματική του με θέμα Λιτότητα και Αυτοοργάνωση
 3. Η κ. Γεωργία Μπεκριδάκη, από τον συνεταιρισμό Συν.Αλλοις, με 10 Ισπανούς ηλικίας 31- 66 ετών, από την οργάνωση Sodepaz, Μαδρίτης,
 4. Ο Nichele Jean Francois, από Γαλλία
 5. Ο κ. Χρήστος Καρυπίδης με τους Catherine Catella και Shu Aiello,από Μασσαλια, Γαλλια, για ένα ντοκυμαντέρ για Ελλάδα, (παραγωγός http://www.cinephage.fr)
 6. Ο Dr. Constantin Gröhn πάστορας στο St. Johannis-Harvestehude μαζι με ένα γκρουπ νεαρών από Αμβούργο,
 7. Ο Mr. Tobias Andersson,καθηγητής από Malmο της Σουηδίας
 8. Ο Zavar Rabady και η Dr. Susanne Rabady, από την Αυστρία επικεφαλής της Lower Austrian Society of General Practice & Family Medicine
Στις 18/10/2017 εκπροσωπήθηκε το ΜΚΙΕ (Γ.Βήχας) σε εκδήλωση της Ευρωπαικής Οικονομικής και  Κοινωνικής Επιτροπής ( ΕΟΚΕ ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Παρουσιάσαμε με στοιχεία την αληθινή εικόνα του συστήματος Υγείας στη χώρα μας, καθώς και τις εγκληματικές επιπτώσεις που συνεχίζονται -όπως δυστυχώς συνεχίζεται  και η λιτότητα. Η ΕΟΚΕ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να διερευνήσει τις επιπτώσεις από την λιτότητα στην κοινωνία τριών χωρών, στην Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Στη συζήτηση φάνηκε πως υπάρχει μια συγκεχυμένη εικόνα σχετικά με τη κατάσταση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.
Στο τέλος της συζήτησης ο εκπρόσωπος της ΕΟΚΕ σημείωσε όλα τα στοιχεία που παρουσιάσαμε και θα τα συμπεριλάβει στην γνωμοδοτική έκθεση που θα κάνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όσοι παρακολούθησαν την ομιλία και ευτυχώς ήταν αρκετοί, άκουσαν ανάμεσα σε πολλά άλλα πως η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε στην Ελλάδα από 4,0 το 2015 στο 4,2 το 2016 ( στις 1000 γεννήσεις), οι θάνατοι γενικότερα αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο το 2017, οι δαπάνες για τα νοσοκομεία ήταν μειωμένες κατά 200.000.000 το 2017, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων ( των μεγάλων )έχουν ήδη τελειώσει για αυτή τη χρονιά, για τις νοσηλείες και τις διαγνωστικές εξετάσεις των ανασφάλιστων ασθενών τα νοσοκομεία δεν έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ, για την περιβόητη » μεταρρύθμιση » της ΠΦΥ, τα εμφράγματα στους ανέργους και ανασφάλιστους έχουν αυξηθεί δραματικά κτλ.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν από τον σύλλογο «Φίλοι του Ελληνικού » του Αμβούργου η Καλλιόπη, ο Hinrich Stechmann, η Ulla, και ο Wolf, από τον αντίστοιχο σύλλογο των Βρυξελλών ο Xose Vivas, η Jane και η Birgit Urban τους οποίους και ευχαριστούμε τόσο για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης όσο και για την πολύ ζεστή φιλοξενία.

-31/10 Για άλλη μια χρονιά συναυλία για το Μ. Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού στο Μοσχάτο οργάνωσε ο κ. Λορίδας με τους Music Virus, Jack to Jack, Pelekys, Περικλής-Νάντια, αλλά και τα υπέροχα παιδιά, της κυρίας Ειρήνης Αμαξοπούλου, από το μουσικό εργαστήρι “μουσικές περιπλανήσεις” & του συλλόγου ΑμΕΑ “Η Ανοιχτή Αγκαλιά”. Η είσοδος στο live ήταν δωρεάν και συγκεντρώθηκαν φάρμακα, πάνες, βρεφικά γάλατα, 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας.

Το ΜΚΙΕ δημοσίευσε τα εξής δελτία τύπου:Τον Οκτώβριο 2017 το ΜΚΙΕ δημοσίευσε 3  Δελτία τύπου

1) Ελληνικό: Η μεθόδευση και η παραπληροφόρηση συνεχίζονται

2) Κλείσιμο κοινωνικών φαρμακείων! Τί συμβαίνει;

3) Στέρεψαν οι προϋπολογισμοί – σε αναμονή οι καρκινοπαθείς.

 

Για τρίτη χρονιά συνεχίζει να μεταδίδεται η εκπομπή «Η Αλληλεγγύη στον Αέρα» του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείο Ελληνικού στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΤ) κάθε Σάββατο στις 15:00 , σε πανελλήνια εμβέλεια, στις συχνότητες 91,6 και 105,8 στα FM και διαδικτυακά στο http://webradio.ert.gr/proto/.
Τον Σεπτέμβριο 2017 έγιναν οι παρακάτω εκπομπές:

 1. 7/10 : «Το φάρμακο στα χρόνια των μνημονίων».
  Πόσο κοστίζει στους ασφαλισμένους; Τι ισχύει για Αναλώσιμα και άλλα υλικα;
 2. 14/10: «Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα» Ποια είναι και πόσο τα πληρώνουμε.
 3. 21/10  «Ναρκωτικά, ο ΟΚΑΝΑ και τα προβλήματα του»
 4. 28/10   «Το ΟΧΙ τότε και τώρα» για το διαρκές ΟΧΙ του λαού  στο Ιταλογερμανικό φασισμό και τη στρατιωτική κατοχή, τα τέσσερα χρόνια 1940-1944, τότε, και το διαρκές πάλι ΟΧΙ στην οικονομική κατοχή των Μνημονίων τα επτά χρόνια 2010-2017,τώρα. Ένα ΟΧΙ που λεγόταν και λέγεται καθημερινά με λόγια και έργα, με όπλα την αυτοργάνωση και την αλληλεγγύη.
Το Μητροπολιτκό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) αποτελεί εθελοντική δομή που παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους πολίτες.

“Και όσο η λιτότητα και η βαρβαρότητα συνεχίζονται, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνίζομαστε…”

Ομάδα επικοινωνίας του
Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού

 

print